„Zdrowa szkoła” to projekt realizowany przez Norweską Radę ds. Eksportu Ryb i Owoców Morza, którego głównym celem jest edukacja w zakresie zdrowej żywności i żywienia, popularyzacja łososia norweskiego i prezentacja możliwości połączenia go z polskimi produktami regionalnymi.
Szkolenie poprowadzili Robert Sowa i Grzegorz Łapanowski, obaj znani m.in. z programu Dzień Dobry TVN. Ważnym wsparciem kulinarnego duetu, był Konrad Birek i Krzysztof Baranowski.
Robert Sowa, jako wieloletni ambasador ryb i owoców morza z Norwegii, przedstawił liczne zalety łososia norweskiego, a Grzegorz Łapanowski opowiedział o żywności i żywieniu w aspekcie zdrowotnym oraz o roli produktu regionalnego, tradycyjnego i ekologicznego w promocji lokalnych gospodarek.
Konrad Birek – laureat wielu konkursów kulinarnych, opowiedział, jak ważną rolę odgrywają one na drodze zawodowej młodych szefów kuchni oraz podpowiedział, jak przygotować się do konkursu, aby wygrać.
Po części teoretycznej, panowie przygotowali dania na bazie łososia norweskiego. Robert Sowa, Konrad Birek i Krzysztof Baranowski przyrządzili prawie 100 porcji aromatycznego łososia norweskiego z sosem ze szpinaku i sera Lazur błękitny, które zostały wyserwowane wszystkim Gościom uczestniczącym w prezentacji. Natomiast Grzegorz Łapanowski zaprezentował, jak przygotować łososia norweskiego w papilotach na duszonej kapuście z grzybami oraz oponował chrupiące maki z wędzonym łososiem norweskim, kiełkami i kozim serem.
Po pokazie wszyscy postanowili zrelaksować się przed podróżą i udali się na przepiękną w porze zimowej kołobrzeską plażę. Cała czwórka była bardzo zaskoczona, gdy okazało się, że byli tam jednymi z niewielu gości.
Główny sponsor projektu:
Za pomoc w realizacji pokazów dziękujemy również firmom:
Patronat medialny:
Kolejne szkolenie w ramach projektu „Zdrowa Szkoła” odbędzie się w najbliższy poniedziałek, 1 marca w Zespole Szkół Gastronomicznych w Białymstoku.