Tym razem miejsce pokazu było bardzo szczególne... Ekipa zawitała bowiem w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 1 im. Majora Sucharskiego w Krakowie, gdzie swoją przygodę z kulinariami rozpoczął Robert Sowa.
Robert wspominał spędzone w tych murach lata młodości, pierwsze kroki stawiane w zdobywaniu kulinarnych doświadczeń i nauczycieli, którzy nie tylko zaszczepili w nim podstawy gastronomii, ale również zachęcili do dalszego doskonalenia swoich umiejętności. Bez nich, ich zaangażowania i pomocy, na pewno nie udałoby się zbudować tak ciekawej i bogatej kariery zawodowej.
W spotkaniu uczestniczyło 140 osób – uczniów szkoły, nauczycieli i zaproszonych gości. Wszyscy z zaciekawieniem wysłuchali wykładu na temat zdrowego stylu życia oraz wartości zdrowotnych i smakowych łososia norweskiego.
Prezentacja prowadzona była przez Roberta Sowę i Grzegorza Łapanowskiego, którzy opowiedzieli zebranym gościom, jak ważna dla naszego zdrowia jest właściwa dieta.
Po części teoretycznej odbył się pokaz kulinarny, podczas którego kulinarny team (Robert Sowa, Grzegorz Łapanowski, Konrad Birek i Krzysztof Baranowski) przygotował aromatycznego łososia norweskiego z sosem serowo-szpinakowym i świeżymi kiełkami.
Kulinarny show zakończył się degustacją, dzięki czemu każdy uczestnik prezentacji mógł nie tylko obserwować kolejne etapy przygotowywania dania, ale również go spróbować.
W imieniu ekipy pragniemy podziękować uczniowi Filipowi Gromko za wprowadzenie wspaniałej atmosfery podczas pokazu.
Główny sponsor projektu:
Za pomoc w realizacji pokazów dziękujemy również firmom:
Patronat medialny:
Kolejne szkolenie w ramach projektu „Zdrowa Szkoła” odbędzie się już jutro, 5 marca, w Zespole Szkół Gastronomiczno-Spożywczych przy ul. Żołnierskiej 49 w Olsztynie.