Przepis dnia II, odc. 11. Śledź z sosem piernikowym i orzechami włoskimi
Oto wskazówki, jak - krok po kroku - przygotować tego niecodziennego, niezwykłego śledzia.
Składniki 4 osób: 400 g solonych i wymoczonych filetów śledziowych Marynata: 1 szklanka oleju rzepakowego 2-3 łyżki Przyprawy do grzanego wina i piwa Prymat
Sos piernikowy: 200 g startego na tarce czerstwego piernika 2 łyżki miodu wielokwiatowego 100 ml miodu pitnego 100 ml czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki soku z cytryny Sól morska, Pieprz czarny mielony Prymat
Do dekoracji: Kora cynamonowa ½ szklanki orzechów włoskich Kiełki Grubo pokrojony szczypiorek
Wszystkie składniki marynaty połączyć i doprawić do smaku. Powstałą marynatą zalać filety śledziowe i odstawić na noc do lodówki.
Wszystkie składniki sosu dokładnie zmiksować i doprawić.
Na tak przygotowanym aromatycznym sosie ułożyć pokrojone na kawałki śledzie. Udekorować całymi orzechami włoskimi, kiełkami, szczypiorkiem i korą cynamonową. Smacznego!
Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej.×