‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Przepis dnia II, odc. 2. Aromatyczny kurczak z kurkumą i orzechami

Aromatyczny kurczak z kurkumą i orzechami

Składniki dla 4 osób:
8 udźców z kurczaka bez skóry i kości
Marynata:
3 łyżki oleju rzepakowego
2 ząbki czosnku
1 łyżka soku z cytryny lub limonki
1 opakowanie Przyprawy do kurczaka pikantnej Prymat
½ łyżeczki Papryki ostrej mielonej Prymat
1 łyżeczka Kurkumy Prymat

2 posiekane w kostkę cebule dymki
500 ml Rosołu z kury Kucharek
2 łyżeczki Kurkumy Prymat
1 pęczek świeżej kolendry
1 cytryna lub limonka
500 ml śmietany kremówki
Sól morska Prymat
4 łyżki prażonych orzechów nerkowca
Ugotowany ryż

Sposób przygotowania:
Umyte i oczyszczone udźce z kurczaka pokroić, natrzeć wszystkimi składnikami marynaty i odstawić na 1 godzinę do lodówki. 
Do rozgrzanego garnka wlać olej, dodać kawałki kurczaka i dokładnie obsmażyć z każdej strony. Następnie dodać cebulę, startą skórkę z cytryny lub limonki, ostrą czerwoną paprykę i rosół. Całość dusić około 20 minut, wlać śmietanę i dusić do miękkości. Tak przygotowanego pikantnego kurczaka doprawić do smaku przyprawami w tym kukrumą. Posypać świeżo siekaną kolendrą. Podawać z ryżem i prażonymi orzechami nerkowca. Smacznego!

 

Źródło: DoradcaSmaku.pl