Składniki dla 4 osób:
400 g ugotowanego bobu,
4 rozgniecione ząbki czosnku,
1 pokrojona w kostkę cebula,
3 łyżki oleju rzepakowego,
1 pęczek kolendry,
1 litr Rosołu z kury Kucharek,
100 g pokrojonego w małą kostkę boczku,
½ łyżeczki Papryki ostrej mielonej Prymat,
Do smaku: Sól morska, Pieprz ziołowy Prymat,
4 łyżki jogurtu lub kwaśnej śmietany
Podsmażyć bekon na chrupiące chipsy i odłożyć do miseczki.
Na oleju podsmażyć cebulę i czosnek na złoty kolor. Dodać ugotowany bób.
Całość doprawić pieprzem ziołowym, papryką ostrą i solą morską. Bób zalać rosołem z kury, gotować około 20 minut.
Następnie zmiksować na jednolity krem.
Podawać z kwaśną śmietaną, posiekaną kolendrą i podsmażonym chrupiącym bekonem.
Źródło: DoradcaSmaku.pl