‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Przepis dnia II odc. 21. Krem z bobu z kwaśną śmietaną i boczkiem

 

Składniki dla 4 osób:
400 g ugotowanego bobu,
4 rozgniecione ząbki czosnku,
1 pokrojona w kostkę cebula,
3 łyżki oleju rzepakowego,
1 pęczek kolendry,
1 litr Rosołu z kury Kucharek,
100 g pokrojonego w małą kostkę boczku,
½ łyżeczki Papryki ostrej mielonej Prymat,
Do smaku: Sól morska, Pieprz ziołowy Prymat,
4 łyżki jogurtu lub kwaśnej śmietany

Podsmażyć bekon na chrupiące chipsy i odłożyć do miseczki.

 

Na oleju podsmażyć cebulę i czosnek na złoty kolor. Dodać ugotowany bób.

 

Całość doprawić pieprzem ziołowym, papryką ostrą i solą morską. Bób zalać rosołem z kury, gotować około 20 minut.

 

Następnie zmiksować na jednolity krem.

 

Podawać z kwaśną śmietaną, posiekaną kolendrą i podsmażonym chrupiącym bekonem.

Źródło: DoradcaSmaku.pl