‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Przepis dnia II, odc. 3. Pieczone pstrągi z pieczarkami i pomidorami koktajlowymi

 

Oto szczegółowe wskazówki, jak przygotować mistrzowskiego pstrąga Roberta Sowy... Najpierw jedziemy na ryby :), następnie na szybkie zakupy do pobliskiego sklepu, a potem jeszcze kilka miłych chwil w kuchni i gotowe! No dobrze, ale po kolei... Zacznijmy od listy potrzebnych składników (ilość dla 4 osób):

4 wypatroszone, oczyszczone i umyte pstrągi
3 łyżki Przyprawy do ryb Prymat
4 łyżki masła wiejskiego
3 pokrojone w plastry ząbki czosnku
1 pęczek natki pietruszki
12 obranych małych pieczarek
8 pomidorków koktajlowych
½ szklanki oleju rzepakowego
1 pokrojona cytryna
1 słoik Kremu chrzanowego Smak
Do smaku: Sól morska, Pieprz czarny mielony Prymat

A teraz krok po kroku... 

1

Pstrągi osuszyć papierowym ręcznikiem i oprószyć przyprawą do ryb. Każdą rybę nadziać masłem, czosnkiem i gałązkami natki pietruszki.

2

Pieczarki pokroić w ćwiartki i podsmażyć na złoty kolor, doprawiając do smaku (pieprzem i solą). Pomidorki koktajlowe przekroić na pół.

 

3

Naczynie żaroodporne posmarować olejem, ułożyć pstrągi, posypać pieczarkami i pomidorkami koktajlowymi. Całość oprószyć solą morską i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Naczynie przykryć pokrywką lub folią aluminiową i piec około 30 minut w temperaturze 180°C.

 

5

Tak przygotowane pstrągi podawać z cząstkami cytryny i kremem chrzanowym. Smacznego!

Źródło: DoradcaSmaku.pl