Przepis dnia II, odc. 3. Pieczone pstrągi z pieczarkami i pomidorami koktajlowymi
Oto szczegółowe wskazówki, jak przygotować mistrzowskiego pstrąga Roberta Sowy... Najpierw jedziemy na ryby :), następnie na szybkie zakupy do pobliskiego sklepu, a potem jeszcze kilka miłych chwil w kuchni i gotowe! No dobrze, ale po kolei... Zacznijmy od listy potrzebnych składników (ilość dla 4 osób):
4 wypatroszone, oczyszczone i umyte pstrągi 3 łyżki Przyprawy do ryb Prymat 4 łyżki masła wiejskiego 3 pokrojone w plastry ząbki czosnku 1 pęczek natki pietruszki 12 obranych małych pieczarek 8 pomidorków koktajlowych ½ szklanki oleju rzepakowego 1 pokrojona cytryna 1 słoik Kremu chrzanowego Smak Do smaku: Sól morska, Pieprz czarny mielony Prymat
A teraz krok po kroku...
Pstrągi osuszyć papierowym ręcznikiem i oprószyć przyprawą do ryb. Każdą rybę nadziać masłem, czosnkiem i gałązkami natki pietruszki.
Pieczarki pokroić w ćwiartki i podsmażyć na złoty kolor, doprawiając do smaku (pieprzem i solą). Pomidorki koktajlowe przekroić na pół.
Naczynie żaroodporne posmarować olejem, ułożyć pstrągi, posypać pieczarkami i pomidorkami koktajlowymi. Całość oprószyć solą morską i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Naczynie przykryć pokrywką lub folią aluminiową i piec około 30 minut w temperaturze 180°C.
Tak przygotowane pstrągi podawać z cząstkami cytryny i kremem chrzanowym. Smacznego!
Źródło: DoradcaSmaku.pl
Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej.×