Przepis Dnia, odc. 1 - Dorsz z pomidorami pelati i oliwkami
Składniki dla 4 osób:
500 g pokrojonego w kostkę filetu z dorsza
3 Liście laurowe Prymat
1 łyżka Kaparów Smak
po 1 łyżce pokrojonych Oliwek zielonych i czarnych Smak
4 łyżki oliwy z oliwek
2 pokrojone w kostkę cebule
3 pokrojone w plasterki ząbki czosnku
100 ml wytrawnego białego wina
2 puszki drobno pokrojonych pomidorów pelati
1 litr Rosołu warzywnego Kucharek
1 posiekany pęczek świeżej kolendry
do smaku: Sól morska w młynku, Papryka ostra, Papryka słodka Prymat
Sposób przygotowania:
W dużym garnku na oliwie obsmażyć cebulę i czosnek, dodać wino i gotować 5 minut na wolnym ogniu. Dodać pomidory, kapary, oliwki, liście laurowe i rosół, całość zagotować. Następnie dodać dorsza i delikatnie wymieszać. Gotować kolejne 15 minut, delikatnie mieszając i doprawić do smaku. Przed podaniem posypać świeżo siekaną kolendrą.