Przepis dnia, odc. 10 - zapiekane jabłka z cynamonem i chrupiącą kruszonką
Składniki dla 4 osób:
1 kg jabłek (najlepiej szara reneta)
50 g masła
2 łyżki rodzynek sułtańskich namoczonych w rumie lub koniaku
1/2 łyżeczki Cynamonu mielonego Prymat
2 łyżki miodu wielokwiatowego
cukier puder
200 g lodów waniliowych
listki świeżej mięty do dekoracji
sok z cytryny pomieszany z wodą
Kruszonka:
100 g masła
140 g mąki
100 g brązowego cukru
50 g płatków migdałowych
do smaku: Sól morska w młynku Prymat
Sposób przygotowania:
W misce umieścić pokrojone w kosteczkę masło, mąkę, cukier i sól. Wszystkie składniki kruszonki połączyć tak, aby masło pokryło się mąką i cukrem, odstawić na chwilę do lodówki.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plastry i krótko obsmażyć na maśle, dodając rodzynki, cynamon i miód. Następnie jabłka ułożyć w żaroodpornym naczyniu posmarowanym masłem, obłożyć przygotowaną wcześniej kruszonką i piec ok. 30-40 minut w temperaturze 160°C.
Zapiekane jabłka wyjąć z piekarnika w momencie, gdy kruszonka nabierze złotego koloru. Jeśli kruszonka nie zarumieni się, powinniśmy zwiększyć temperaturę pieczenia do 180°C.
Zapiekane jabłka podawać na ciepło, oprószone cukrem pudrem z lodami waniliowymi i listkami świeżej mięty.