Przepis dnia, odc. 16 - podudzia z indyka z gruszkami i cynamonem
Składniki dla 4 osób:
4 podudzia z indyka
Marynata:
4 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka Musztardy delikatesowej Prymat
Przyprawa do drobiu po myśliwsku Prymat
2 łyżeczki Papryki słodkiej Prymat
3 rozgniecione ząbki czosnku
3 gruszki
3 łyżki miodu
100 ml śliwowicy
1 łyżeczka Cynamonu mielonego Prymat
1/2 łyżeczki Chili pieprz cayenne Prymat
1 pokrojona w plastry cytryna
2 łyżki masła wiejskiego
Sposób przygotowania:
Indyka zamarynować we wszystkich składnikach marynaty i odstawić do lodówki na 2-4 godziny. Gruszki umyć, obrać, pokroić w ćwiartki, a następnie zamarynować w miodzie, śliwowicy, plastrach cytryny, chili pieprzu cayenne i cynamonie. Zamarynowane podudzie włożyć do rękawa do pieczenia i piec przez około 1 godzinę w temperaturze 160˚C.
Gruszki usmażyć na złoty kolor, pod koniec dodając 2 łyżki masła. Indyka ułożyć na gruszkach, skropić powstałym z duszenia gruszek sosem i podawać.