Pierwszych nie trzeba zachęcać to przygotowania dania zaproponowanego przez Roberta Sowę, a tych drugich spróbujemy przekonać poprzez ciekawy i naprawdę smaczny pomysł. Jabłka i cynamon to niezastąpiony duet, a Robert Sowa pokazał, że pasują nie tylko do deserów, ale również do smażonej kaszanki :) Polecamy, zachęcamy, namawiamy... Spróbujcie, naprawdę warto!
Przepis Dnia, odc. 2 - Smażona kaszanka na purée ziemniaczanym
Składniki dla 4 osób:
8 plastrów kaszanki z podrobami
3 łyżki oleju rzepakowego
2 pokrojone w piórka słodkie cebule
2 jabłka szara reneta
Sok z 1/2 cytryny
1/2 łyżeczki Cynamonu Prymat
do smaku: Pieprz czarny grubo mielony Prymat
12 Ogóreczków konserwowych Smak
posiekany szczypiorek do dekoracji
Purée ziemniaczane:
400 g ugotowanych ziemniaków
100 g masła
100 ml śmietany kremówki 36%
do smaku: Sól morska w młynku, Pieprz biały mielony, Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Sposób przygotowania:
Purée: ugotowane ziemniaki przetrzeć przez sito, dodać rozpuszczone masło, śmietanę, sól, pieprz biały i gałkę muszkatołową. Całość delikatnie wymieszać.
Jabłka obrać, pokroić na cząstki i skropić sokiem z cytryny. Na rozgrzanym oleju obsmażyć kaszankę z każdej strony i odstawić w ciepłe miejsce. Na tej samej patelni zeszklić cebulę, dodać jabłka i przyprawy, krótko podsmażyć, aby jabłka zachowały swój kształt.
Kaszankę ułożyć na jabłkach z cebulą i cynamonem. Tak przygotowaną kaszankę podawać z purée ziemniaczanym i ogóreczkami konserwowymi.