Przepis dnia, odc. 20. Pieczony sandacz z sosem ogórkowym
Składniki dla 4 osób:
4 x 160 g filetu z sandacza ze skórą
Marynata:
4 łyżki oleju rzepakowego
1/2 posiekanego pęczka natki pietruszki
2 pokrojone w plastry ząbki czosnku
1 łyżka Musztardy delikatesowej Prymat
do smaku: Sól morska w młynku, Pieprz ziołowy Prymat
Sos ogórkowy:
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki masła
1 pokrojona w kostkę cebula
4 obrane, oczyszczone i pokrojone w kostkę Ogórki kwaszone Smak
1 szklanka Rosołu warzywnego Kucharek
1 szklanka śmietany kremówki 36%
1 pęczek koperku
do smaku: Sól morska w młynku, cukier, Pieprz biały mielony Prymat
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać.
Umyte i osuszone filety z sandacza natrzeć marynatą i odstawić na 1 godzinę do lodówki.
Na oleju i maśle podsmażyć cebulę i ogórki przez około 5 minut, często mieszając. Następnie wlać rosół i śmietanę, gotować do momentu odparowania i doprawić do smaku. Przed podaniem do sosu dodać świeżo siekany koperek.Zamarynowaną rybę podsmażyć na patelni, a następnie piec 10 minut w temperaturze 160°C.Upieczonego sandacza podawać z aromatycznym sosem ogórkowym.