Przepis dnia, odc. 24 - zapiekane pomidory z farszem pieczarkowym
Składniki dla 4 osób:
4 duże pomidory malinowe
1 szklanka ugotowanej kaszy jęczmiennej
200 g obranych, pokrojonych w plastry pieczarek
3 łyżki tartego żółtego sera
2 łyżki Bułki tartej Prymat
2 łyżki oleju rzepakowego
1/2 pęczka natki pietruszki
1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
2 drobno posiekane ząbki czosnku
do smaku: Sól ziołowa, Pieprz czarny mielony, Papryka słodka, Bazylia Prymat
Sposób przygotowania:
Pomidory przekroić w poprzek na pół, wydrążyć gniazda nasienne wraz z sokiem. Pomidory oprószyć solą i pieprzem. Pieczarki podsmażyć na oleju do momentu odparowania wody.
Do miski włożyć ugotowaną kaszę, pieczarki, połowę tartego sera, bułkę tartą, orzechy, olej, posiekaną natkę pietruszki i czosnek. Całość wymieszać i doprawić do smaku.
Połówki pomidorów napełnić farszem mocno dociskając, posypać tartym serem i piec 20 minut w temperaturze 180°C