Przepis dnia, odc. 27 - żeberka z cebulą i suszonymi owocami
Składniki dla 4 osób:
1 kg chudych żeberek wieprzowych
1 opakowanie Przyprawy do żeberek Prymat
4 pokrojone w kostkę cebule
Olej rzepakowy do smażenia
2 łyżki miodu lipowego
100 ml gorzkiej wódki
6 suszonych śliwek
6 suszonych moreli
1,5 l Rosołu z kury Kucharek
Do smaku: Tymianek, Imbir, Sól morska w młynku, Pieprz czarny mielony Prymat
Do dekoracji: Ogórki kanapkowe Smak, ½ pęczka natki pietruszki.
Sposób przygotowania:
Umyte i osuszone żeberka pokroić na porcje z dwoma kostkami i dokładnie oprószyć przyprawą do żeberek. W dużym rondlu na oleju obsmażyć żeberka z obu stron na złoty kolor, a następnie dodać cebulę, śliwki i morele. Po 5 minutach dodać miód, wódkę i rosół, całość doprawić do smaku i dusić do miękkości na małym ogniu. Podawać z ogórkami kanapkowymi. Udekorować świeżą natką pietruszki.