Brzmi smakowicie? To do dzieła :)
Przepis Dnia, odc. 3 - Pierś z kurczaka z pieczarkami i wędzonym serem
Składniki dla 4 osób:
4 x 120 g piersi z kurczaka
1/4 szklanki mąki pszennej
3 łyżki Przyprawy do kurczaka po staropolsku Prymat
2 łyżki masła
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki Musztardy delikatesowej Prymat
200 g pokrojonych w plastry pieczarek
1 pęczek pokrojonej w kostkę cebuli dymki
2 pokrojone w plastry ząbki czosnku
100 g tartego wędzonego sera
8 szt. Patisonów marynowanych Smak
posiekany szczypiorek do dekoracji
do smaku: Sól ziołowa, Tymianek, Papryka słodka Prymat
Sposób przygotowania:
Umyte i osuszone piersi z kurczaka obtoczyć w mące połączonej z przyprawą do kurczaka po staropolsku. Na dużej patelni rozgrzać masło i olej, następnie obsmażyć piersi przez ok. 4 minuty z każdej strony. Kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego, a na patelni, na tym samym tłuszczu, podsmażyć cebulę, czosnek i pieczarki, a następnie całość doprawić do smaku. Piersi z kurczaka posmarować musztardą i posypać tartym serem. Na mięsie ułożyć podsmażone pieczarki, wstawić do pieca i zapiekać 15 minut w temperaturze 180°C. Podawać ze szczypiorkiem i marynowanymi patisonami.