Sekretem wyjątkowego smaku tego kurczaka jest marynowanie zarówno od wewnątrz, jak i od zewnątrz. Dzięki temu smak przypraw jest wyraźnie wyczuwalny w każdym kawałku.
Pieczony kurczak z jabłkami i cynamonem
Składniki dla 4 osób:
1 kg kurczaka zagrodowego,
1 opakowanie Przyprawy do kurczaka pikantnej Prymat,
1 kg pokrojonych na cząstki jabłek, bez gniazd nasiennych,
1 pokrojona w grubą kostkę cebula,
½ cytryny,
2 pokrojone w plastry ząbki czosnku,
2 łyżki Musztardy delikatesowej Prymat,
4 łyżki oleju rzepakowego,
1 szklanka Rosołu z kury Kucharek,
2 łyżki masła,
Natka pietruszki,
Cynamon Prymat,
Chrzan żurawinowy Smak.
Sposób przygotowania:
Umytego i osuszonego kurczaka natrzeć na zewnątrz i wewnątrz marynatą: olej rzepakowy połączony z przyprawą do kurczaka i musztardą. Do środka kurczaka włożyć cebulę, czosnek i masło. Lotki skrzydełek wywinąć na drugą stronę, udka kurczaka związać razem.
Jabłka skropić cytryną, oprószyć cynamonem i ułożyć w żaroodpornym naczyniu.
Na środku naczynia z jabłkami ułożyć kurczaka i wszystko podlać rosołem. Piec przez ok. godzinę w temperaturze 180°C, co jakiś czas podlewając mięso powstałym podczas pieczenia sosem. Po upieczeniu mięso odstawić na 5 minut.
Podawać z pieczonymi jabłkami, pietruszką i chrzanem żurawinowym.
Smacznego!
Żródło: DoradcaSmaku.pl