Przepis dnia, odc. 38 - zapiekany dorsz w kruszonce migdałowej
Składniki dla 4 osób:
4 x 160 g fileta z dorsza
Do smaku: Sól morska w młynku, Papryka ostra Prymat
Świeże kiełki do dekoracji
4 łyżki Kremu chrzanowego Smak
Masło migdałowo-orzechowe:
4 łyżki masła
4 łyżki Bułki tartej Prymat
4 łyżki mielonych orzechów włoskich
4 łyżki mielonych migdałów
2 łyżki Bazylii Prymat
Purée selerowe:
1 średni seler
3 duże ziemniaki
4 łyżki gęstej śmietany
Kilka łyżek zimnego masła
Do smaku: Sól morska w młynku, Gałka muszkatołowa, Papryka ostra Prymat
Sposób przygotowania:
Seler i ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, przełożyć do garnka, zalać wrzącą wodą i posolić (można dodać również mleko). Warzywa ugotować do miękkości. Śmietanę podgrzać w rondelku. Ziemniaki i seler odcedzić, a następnie zmiksować na jednolitą masę, dodając śmietanę i masło, całość doprawić do smaku.
Wszystkie składniki masła migdałowo-orzechowego dokładnie zmiksować.
Filety z dorsza oprószyć solą i papryką ostrą, ułożyć w żaroodpornym naczyniu i piec 5 minut. Następnie nałożyć kruszonkę i piec 10 minut w temperaturze 180°C.
Upieczoną rybę ułożyć na purée selerowym, udekorować świeżymi kiełkami i podawać z kremem chrzanowym.
Wykorzystano Audycję Telewizji Polskiej S.A. pt: "Przepis dnia".