Przepis dnia, odc. 49. Krucha tarta z bitą śmietaną i malinami
Składniki:
250 g mąki
125 g masła
2 jajka
2 łyżki cukru kryształ
Ziarna z 1 laski Wanilii Prymat
1 płaska łyżeczka Przyprawy do piernika Prymat
1 litr słodkiej śmietanki 36%
215 g cukru pudru
1 opakowanie malin (lub innych owoców)
Świeża mięta do dekoracji
Sposób przygotowania:
Do dużej miski wrzucić 2 jajka, pokrojone w kostkę masło, 2 łyżki cukru kryształ, ziarna wanilii i przyprawę do piernika. Wszystko dokładnie zmiksować. Następnie dodać mąkę i nadal miksować do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wstawić na kilkanaście minut do lodówki, a następnie wyrobić i rozwałkować. Formę do tarty wyłożyć ciastem i piec ok. 15-20 minut w temperaturze 180°C.
Śmietankę ubić z 200 g cukru pudru, resztę cukru pozostawiając do dekoracji. Tartę wypełnić bitą śmietaną, na wierzchu ułożyć maliny lub inne owoce (np. filetowane winogrona, morele lub ananasa).
Tartę posypać pozostałym cukrem pudrem. Na końcu udekorować listkami świeżej mięty. Smacznego!