Przepis Dnia, odc. 5 - Naleśniki z kremem pikantno-korzennym
Składniki dla 4 osób:
Ciasto na naleśniki:
2 szklanki mąki pszennej
2-3 szklanki mleka 2-3%
4 żółtka
szczypta soli
1 łyżka cukru
1/2 szklanki wody gazowanej
olej rzepakowy do smażenia
Krem:
4 żółtka jaj wiejskich
5 łyżek cukru
6 łyżek kremowego serka wiejskiego
1 szklanka gęstej śmietany 36%
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki Chili pieprz cayenne Prymat
1 łyżeczka Przyprawy do piernika Prymat
Dodatki:
1 słoik konfitury żurawinowej
truskawki do dekoracji
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki ciasta dokładnie zmiksować i doprawić do smaku (ciasto powinno mieć konsystencję śmietany),a następnie usmażyć naleśniki.
Żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodać serek wiejski i zmiksować. Na końcu dodać śmietanę ubitą z sokiem z cytryny, przyprawić chili i przyprawa do piernika. Całość delikatnie wymieszać. Tak przygotowany krem wstawić do lodówki na czas smażenia naleśników. Na każdym naleśniku rozsmarowywać krem, dodać po 1 łyżeczce żurawiny,a następnie zrolować lub złożyć w trójkąty wedle upodobania. Na koniec udekorować pokrojonymi truskawkami.