Przepis dnia, odc. 6 - duszona fasola z boczkiem i kiełbasą
Składniki dla 4 osób:
200 g ugotowanej fasoli
100 g pokrojonego w kostkę chudego boczku
100 g pokrojonej w plastry kiełbasy wiejskiej
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki Musztardy rosyjskiej Prymat
2 puszki pokrojonych pomidorów pelati
500 ml Rosołu z kury Kucharek
2 pokrojone w kostkę cebule
4 pokrojone w plastry ząbki czosnku
1 słoik Ogóreczków konserwowych Smak
1 opakowanie przyprawy do dań z fasoli Prymat
Papryka słodka, Pieprz czarny mielony Prymat
olej rzepakowy
natka pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania:
W rondlu podsmażyć boczek, cebulę i czosnek, dodać kiełbasę, musztardę, przecier i ugotowaną fasolę. Następnie wlać rosół, dodać pomidory, przyprawę do dań z fasoli, całość poddusić, doprawić do smaku i wymieszać. Danie udekorować posiekaną natką pietruszki , podawać z ciemnym pieczywem i ogóreczkami.