Przepis dnia, odc. 7 - gulasz wieprzowy z pomidorami, cukinią i cieciorką
Składniki dla 4 osób:
500 g pokrojonej łopatki wieprzowej
2 łyżki Musztardy delikatesowej Prymat
ojej rzepakowy do smażenia
1 opakowanie Przyprawy do gulaszu Prymat
2 pokrojone w dużą kostkę cebule
1 pokrojona w kostkę cukinia
3 pokrojone w plastry ząbki czosnku
200 g cieciorki konserwowej
4 duże pokrojone w kostkę pomidory
1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
500 ml Rosołu z kury Kucharek
4 łyżki gęstego naturalnego jogurtu
1 pęczek natki pietruszki
do smaku: Sól morska w młynku, Chili pieprz cayenne, Papryka słodka Prymat
Sposób przygotowania:
Umyte i osuszone mięso przełożyć do miski, dodać przyprawę do gulaszu i musztardę, całość dokładnie wymieszać. Mięso podsmażyć na rozgrzanym oleju w dużym rondlu, następnie dodać cebulę i czosnek. Po 10 minutach całość zalać winem, dodać rosół i dusić do miękkości przez ok. 45 minut.
Cukinię podsmażyć na patelni z pomidorami i cieciorką, dodać do gulaszu, wymieszać i doprawić do smaku. Podawać z jogurtem i świeżo siekaną natką.