Przepis dnia, odc. 8 - zupa krem z porów z grzankami z tapenade
Składniki dla 4 osób:
4-5 porów (tylko biała część)
3 pokrojone w kostkę cebule
4 łyżki masła
1 litr Rosołu z kury Kucharek
250 g łagodnego serka topionego
1 szklanka gęstej śmietany 36%
6 łyżek startego żółtego sera
1 łyżeczka Papryki słodkiej Prymat
8 kromek bagietki na grzanki
do smaku: Sól ziołowa, Pieprz biały Prymat, Pieprz czarny w młynku Prymat
szczypiorek do dekoracji
Tapenade (pasta z oliwek):
150 g Oliwek czarnych Smak
1 łyżka Kaparów Smak
1 filecik anchois
1 mały ząbek czosnku
1/4 szklanki oliwy z oliwek
sok z 1/2 cytryny
Sposób przygotowania:
Tapenade: oliwki zmiksować z kaparami, anchois i czosnkiem, doprawić pieprzem i powoli mieszając wlewać sok z cytryny i oliwę. Podawać na grzankach z bagietki.
W dużym garnku rozgrzać masło. Pory umyć, pokroić w plastry i usmażyć na maśle z cebulą, od czasu do czasu mieszając. Po kilku minutach pory zalać gorącym rosołem. Zupę gotować pod przykryciem około 20 minut, następnie dodać serek topiony i wymieszać. Gdy serek się całkowicie rozpuści, zupę zmiksować, dodać śmietanę i doprawić do smaku. Przed podaniem krem z porów posypać tartym serem i słodką papryką. Podawać z grzankami z tapenade z czarnych oliwek.