Przepis dnia, odc. 9 - Chrupiące placki ziemniaczane z sosem jogurtowym i kozim serem
Składniki dla 4 osób:
3 starte na grubej tarce ziemniaki
3 jajka
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka pestek słonecznika
1 łyżka pestek dyni
1 łyżka orzechów włoskich
3-4 łyżki Przyprawy do ziemniaków Prymat
olej rzepakowy do smażenia
Sól morska w młynku Prymat
Sos:
200 g startego sera koziego
200 ml jogurtu naturalnego bez cukru
1 łyżka Musztardy delikatesowej Prymat
1 obrany, pokrojony w kosteczkę Ogórek kwaszony Smak
1 posiekany pęczek szczypiorku
1 opakowanie Party dip czosnkowy Prymat
Sposób przygotowania:
Sos: ser dokładnie zmiksować z jogurtem, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Podawać schłodzony.
Odcisnąć dokładnie wodę z ziemniaków, dodać jajka, mąkę, przyprawę do ziemniaków oraz wszystkie pestki i orzechy. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Uformować placki i usmażyć je na rozgrzanej patelni. Przed podaniem placki osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać z sosem jogurtowo-musztardowym, kozim serem i ogórkiem.