Mus z białej czekolady z owocami i miętą
Składniki dla 4 osób:
Mus czekoladowy:
200 g białej czekolady,
150 ml śmietany 36%,
4 żółtka,
1 łyżka cukru pudru,
¼ łyżeczki Chili pieprz cayenne Prymat,
Kurkuma,
4 gałązki świeżej mięty,
Świeże owoce według uznania,
Sposób przygotowania, krok po kroku:
Śmietanę kremówkę ubić. W drugiej misce żółtka utrzeć z cukrem pudrem.
Czekoladę pokruszyć i rozpuścić w kąpieli wodnej doprawiając kurkumą i chilli pieprzem cayenne.
Do masy jajecznej dodawać na przemian czekoladę i śmietanę.
Czynność tę należy wykonywać szybko, aby nie dopuścić do zastygnięcia masy. Gotowy mus przełożyć do miseczek.
Dodać owoce na wierzchu, udekorować świeżą miętą i posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
ŹRóDŁO: DoradcaSmaku.pl