‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Przepis dnia, sezon 2, odc. 40 – pieczona polędwica wieprzowa z sosem musztardowo-orzechowym

Smak pieczonej polędwicy wieprzowej podkreśla aromatyczny sos orzechowo-musztardowy. Wcześniej mięso zostało zamarynowane w Przyprawie do dań z wieprzowiny, która zawiera w sobie całe bogactwo polskich smaków: paprykę, kminek, gorczycę białą, itd.

Pieczona polędwica wieprzowa z sosem musztardowo-orzechowym

Składniki dla 4 osób:
4 x 160 g oczyszczone polędwice wieprzowe,
Marynata:
4 łyżki oleju rzepakowego,
3 łyżki Musztardy kremskiej Prymat,
1 łyżka miodu akacjowego,
4 łyżeczki Przyprawy do wieprzowiny Prymat,

Sos:
1 szklanka posiekanych i prażonych orzechów włoskich,
1 posiekana w kostkę cebula,
2 pokrojone w plastry ząbki czosnku,
3 łyżki oleju rzepakowego,
1 szklanka Rosołu z kury Kucharek,
1 szklanka śmietany kremówki 30 %,
2 łyżki Musztardy Kremskiej Prymat,
½ posiekanego pęczka pietruszki,
½ posiekanego pęczka szczypiorku,
2 łyżki pokrojonych w paski Pomidorów suszonych Smak,
Pieprz biały mielony Prymat.

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy, dodając odrobinę oleju z suszonych pomidorów i nacieramy nią mięso.

 

Tak przygotowane mięso obsmażamy z każdej strony na złoty kolor, przekładamy do pojemnika żaroodpornego i wkładamy do nagrzanego piekarnika 180C na 20 minut( w zależności od preferowanego stopnia wysmażenia).

 

Na patelni na rozgrzanym oleju z suszonych pomidorów smażymy cebulę, czosnek, po 2 minutach dodajemy orzechy . 

 

Zalewamy rosołem, śmietaną gotując dodajemy musztardę, pietruszkę , szczypior, suszone pomidory i doprawiamy do smaku solą ziołową i białym pieprzem. 

 

Po wyjęciu polędwicę, odstawiamy na 3-5 minut, następnie kroimy w grube plastry.

 

Układamy na przygotowanym sosie, dekorując świeżą pietruszką.

Smacznego!

Źródło: DoradcaSmaku.pl