Pieczone gołąbki z kaszą gryczaną i serem kozim
Składniki dla 4 osób:
8 sparzonych, dużych liści kapusty włoskiej,
Farsz:
200 g posiekanego sera koziego,
2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej,
2 łyżki oleju rzepakowego,
1 łyżka masła,
1 posiekana w kostkę cebula,
2 wyciśnięte ząbki czosnku,
8 obranych i pokrojonych plastry pieczarek,
1 pęczek natki pietruszki,
3 jajka,
Sól morska Prymat,
Pieprz czarny mielony Prymat,
Papryka ostra mielona Prymat,
Majeranek Prymat,
Sos:
2 łyżki oleju rzepakowego,
1 łyżka masła,
1 pokrojona w kosteczkę cebula,
2 ząbki posiekanego czosnku,
3 łyżki koncentratu pomidorowego,
500 ml Rosołu z kury Kucharek,
Sól morska Prymat,
Papryka słodka mielona Prymat,
Pieprz czarny mielony Prymat,
Sposób przygotowania:
Farsz: na patelni, na rozgrzanym oleju i maśle zeszklić cebulę, czosnek i pieczarki. Do dużej miski wsypać kaszę, dodać jajka, cebulę z czosnkiem i pieczarkami, rozdrobniony ser.
Doprawić do smaku słodką papryką,
majerankiem, pieprzem i solą i dokładnie wymieszać.
Sos: na tej samej patelni, na oleju i maśle podsmażyć cebulę i czosnek, dodać przecier pomidorowy i rosół, doprawić do smaku: majerankiem, słodka papryką, pieprzem czarnym, solą morską, szczyptą cukru (opcjonalnie) i gotować do momentu zgęstnienia sosu. Przed podaniem sos można zmiksować.
Na każdy liść kapusty nałożyć po 2 łyżki farszu
i ściśle zwinąć w gołąbki.
Naczynie do zapiekania posmarować masłem, wlać sos. W naczyniu ułożyć gołąbki i zapiekać 40 – 60 minut (w zależności od stopnia ugotowania kaszy) w temperaturze 160 - 180°C.
Smacznego!
Źródło: DoradcaSmaku.pl