Za co kochamy kuchnię polską? Za najbardziej polską potrawę - białą kiełbasę. Przygotowaną według przepisu Roberta Sowy białą kiełbasę można jeść na ciepło, ale i na zimno. Idealnie smakuje w obydwu wariantach. Warto nadać kiełbasie wyraźniejszego koloru poprzez dodanie intensywnie czerwonej papryki słodkiej Prymat.
Polska biała kiełbasa z miodem i piwem
Składniki dla 4 osób:
4 x 150 g sparzonej białej kiełbasy,
3 łyżki oleju rzepakowego,
3 pokrojone w piórka słodkie cebule,
1 łyżka miodu wielokwiatowego,
500 ml piwa,
½ łyżeczki Kminku całego Prymat,
Sól morska Prymat,
Pieprz czarny grubo mielony Prymat,
Papryka słodka mielona Prymat,
Rozmaryn Prymat,
Liść laurowy Prymat,
Majeranek Prymat,
Musztarda delikatesowa Prymat,
Chrzan śmietankowy Smak,
Natka pietruszki – do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Białą kiełbasę ponakłuwać, podsmażyć na rozgrzanym oleju,
dodać cebulę, miód, kminek i pozostałe przyprawy.
Następnie wlać piwo
i całość dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 20-30 minut, od czasu do czasu mieszając.
Tak przygotowaną białą kiełbasę podawać na ciepło lub na zimno z chlebem staropolskim, chrzanem i musztardą.
Źródło: DoradcaSmaku.pl