Tarta pieczarkowa ze szpinakiem
Składniki:
Ciasto:
300 g mąki pszennej,
250 g masła wiejskiego,
½ szklanki wody,
Sól ziołowa Prymat,
Nadzienie:
500 g obranych, pokrojonych w plastry pieczarek,
300 g świeżych liści szpinaku,
1 pokrojona w kostkę cebula,
3 pokrojone w plastry ząbki czosnku,
8 pokrojonych w paski Pomidorów suszonych Smak,
1 łyżka Kaparów Smak,
100 g pokruszonego sera pleśniowego,
Olej rzepakowy,
1 łyżka masła,
½ łyżeczki Tymianku Prymat,
Do smaku: Sól ziołowa, Pieprz czarny mielony Prymat,
Party Dip Serowy Prymat,
5 łyżek Majonezu,
5 łyżek Jogurtu.
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy dip: 5 łyżek majonezu, 5 łyżek jogurtu naturalnego mieszamy z dipem i wstawiamy do lodówki na min. 5 minut
Do miski wsypujemy przesianą mąkę dodać pokrojone masło, wodę i sól ziołową do smaku.
Zagnieść ciasto, a następnie rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Ciasto nakłuwamy widelcem. Piec ok. 10 minut, w temperaturze 190°C.
Na pierwszej patelni smażymy cebulę, czosnek i szpinak na maśle z olejem i doprawić do smaku solą ziołową, tymiankiem i pieprzem.
Na drugiej patelni na oleju z masłem usmażyć pieczarki na złoty kolor i doprawić do smaku solą ziołową, tymiankiem i pieprzem.
Szpinak i pieczarki wyłożyć na podpieczone ciasto, posypać suszonymi pomidorami, kaparami i serem pleśniowym.
Na samym wierzchu posypujemy kruszonym serem oraz tymiankiem.
Tak przygotowaną tartę piec 20 minut w 190 °C.
Podawać z Party dipem serowym i świeżą zieleniną.
Źródło: DoradcaSmaku.pl