‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

"Pytanie na śniadanie" z Robertem Sową

 

Hamburgery wołowe z kaparami, sałatą i pomidorami

Składniki dla 4 osób:
500 g mielonej wołowiny
1 posiekana w małą kosteczkę średnia cebula
2 łyżki grill przyprawa-pikantna Prymat
½ szklanki pikantnej bułki tartej Prymat
1 rozkłócone jajko

4 bułki do hamburgerów
1 pokrojony w plastry duży pomidor malinowy
1 pokrojona w plastry słodka cebula
kilka liści sałaty lodowej
2 obrane i pokrojone w plastry ogórki kiszone Smak
4 łyżki naturalnego kremowego sera
2 łyżki musztardy grillowej Prymat
Do smaku: chili pieprz cayenne Prymat.

Sposób przygotowania:
W dużej misce wymieszać schłodzone mięso, cebulę, jajko, bułkę tartą i przyprawy. Z wyrobionej masy mięsnej uformować hamburgery, obsmażyć ze wszystkich stron, a następnie piec ok. 6 minut (w zależności od ulubionego stopnia wysmażenia).
a patelni zrumienić przekrojone na pół bułki, posmarować serkiem połączonym z musztardą i pieprzem cayenne. Na tak przygotowanym spodzie bułki ułożyć: sałatę, pomidory, ogórka, hamburgery i cebulę. Przykryć górną częścią.

 

Klopsiki nadziewane serem feta podane z salsą pomidorową 

Składniki dla 4 osób:
300 g udźca cielęcego
300 g schabu karkowego
100 g sera żóltego
1 jajko
1 łyżka bułki tartej czosnkowej Prymat
Oliwa do smażenia
Przyprawa do mięsa mielonego Prymat
Sól czosnkowa, pieprz czarny mielony Prymat
3 pokrojone w kostkę dymki wraz ze szczypiorem
1 łyżka natki pietruszki Prymat
200 g pomidorów bez skóry
1 łyżeczka bazylii Prymat
1 łyżka pestek słonecznika

Sposób przygotowania:
Mięso umyć, oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki i zmielić. Dodać jajko, bułkę tartą, przyprawę do mięsa mielonego, natkę pietruszki oraz uprzednio zeszkloną i wystudzoną dymkę. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Mięso podzielić na równe porcje i formować z niego małe placki, na których należy ułożyć pokrojony w kostkę ser zółty. Całość zawinąć formując klopsiki. Podsmażyć na złoty kolor, a następnie piec około 15 minut w temperaturze 150°C.
Pomidory zmiksować, dodać 2 dymki wraz ze szczypiorem i pestki słonecznika. Doprawić do smaku bazylią, solą i pieprzem. Tak przygotowane klopsiki podawać z sosem pomidorowym aromatyzowanym bazylią.