Duszone policzki wieprzowe z piwem miodowym
Składniki:
1 kg policzków wieprzowych
4 łyżki oleju rzepakowego
3 pokrojone w plastry ząbki czosnku
2 pokrojone w cząstki cebule
8 obranych i pokrojonych w cząstki pieczarek
4 łyżki miodu gryczanego
500 ml piwa miodowego
2 szklanki rosołu z kury
Do smaku: sól morska, mielony czarny pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, kminek, słodka czerwona papryka
Sposób przygotowania:
Olej wlać do rondla i rozgrzać na średnim ogniu. Wieprzowinę obsmażyć po kilka minut z każdej strony. Dodać posiekaną cebulę, pieczarki i czosnek. Smażyć około 10 minut, dodać miód, wlać piwo i rosół, a następnie dusić do miękkości, doprawiając do smaku. Podawać z purée selerowym i sałatką z pomidorów koktajlowych z czerwoną cebulą (przepisy poniżej).
Purée selerowe z tartym serem bursztyn
Składniki:
2 obrane, umyte i pokrojone na kawałki selery korzenne
4 duże, obrane, umyte i pokrojone na kawałki ziemniaki
2 l mleka
1 kostka masła wiejskiego
3 łyżki drobno startego sera bursztyn
Do smaku: sól morska, gałka muszkatołowa, biały pieprz
Sposób przygotowania:
Selery i ziemniaki ugotować w mleku do miękkości, odcedzić, a następnie dokładnie zmiksować z masłem i serem bursztyn. Doprawić do smaku.
Sałatka z pomidorów koktajlowych z czerwoną cebulą i oliwą z oliwek
Składniki:
12 przekrojonych na pół pomidorów koktajlowych
2 pokrojone w kostkę średnie cebule
1 pęczek szczypioru
2 łyżki prażonych pestek słonecznika
4 łyżki oliwy z oliwek
Do smaku: sól morska, świeżo mielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Pomidory ułożyć na półmisku, posypać czerwoną cebulą, posiekanym szczypiorem i pestkami słonecznika. Przed podaniem sałatkę skropić oliwą z oliwek i doprawić do smaku.