‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

"Pytanie na śniadanie" z Robertem Sową

Chłodnik z awokado z pomidorami i krewetkami koktajlowymi

Składniki dla 4 osób:
3 obrane, pokrojone w kostkę dojrzałe awokado
3 łyżki oliwy z oliwek
1 posiekany pęczek szczypioru dymki
500 ml bulionu warzywnego
Sok z 1 limonki
100 ml  śmietanki 12%
4 grzanki ziołowe

Pomidory z krewetkami:
8 pokrojonych w cząstki pomidorów  koktajlowych
200 g marynowanych krewetek koktajlowych z zalewy
1 pęczek posiekanej kolendry
4 łyżki oliwy z oliwek
1  łyżka soku z limonki
Do smaku: sól morska, pieprz cayenne

Sposób przygotowania:
Do pojemnika blendera włożyć awokado, wlać sok z limonki, oliwę z oliwek i zimny bulion. Zmiksować na jednolity krem, pod koniec dodać śmietanę i doprawić do smaku. Chłodnik odstawić do lodówki i schłodzić. W misce wymieszać pomidory z krewetkami, kolendrą, oliwą z oliwek i sokiem z limonki, doprawić do smaku. Chłodnik z awokado podawać z krewetkami i ciepłymi grzankami ziołowymi. 

 

Smażone filety z dorady z białymi szparagami i pesto z rukoli

Składniki dla 4 osób:
8 x 100 g filetów z dorady
Olej rzepakowy do smażenia
3 łyżki mąki do oprószenia ryby
20 ugotowanych  na pół twardo białych szparagów
Do smaku: sól morska, grubo mielony czarny pieprz

Pesto z rukoli:
Duża garść rukoli bez twardych łodyżek
½ szklanki oliwy z oliwek
2 pokrojone w plastry  ząbki czosnku
2 łyżki orzeszków pinii
Do smaku: sól morska, pieprz cayenne

Sposób przygotowania:
Pesto z rukoli: do pojemnika blendera włożyć rukolę, wlać oliwę, dodać czosnek i orzeszki pinii. Zmiksować i doprawić do smaku. Ugotowane szparagi grillować przez około 5-6 minut. Filety z dorady oprószyć przyprawami i mąką, smażyć przez 2-3 minuty z każdej strony. Tak przygotowaną rybę ułożyć na grillowanych szparagach i skropić aromatycznym pesto z rukoli.