Jak się dowiedzieliśmy, w kwietniu ruszy całkiem nowy projekt Radka - Akademia Futbolu... A tymczasem w niedzielny poranek podjął kuchenne wyzwanie i stawił się w kulinarnej akademii Roberta Sowy.
Panowie przygotowali pikantną pierś z kurczaka z sosem ananasowo-sojowym oraz szlacheckie żeberka z piklami i chrzanem żurawinowym. Wszystko wyglądało bosko...
Tych, którzy chcieliby skosztować przygotowanych w programie specjałów, zachęcamy do skorzystania z opublikowanych poniżej przepisów Roberta Sowy. Powodzenia i smacznego!
Fot. Piotr Bławicki/ East News; źródło: Dzień Dobry TVN
Pikantna pierś z kurczaka z sosem ananasowo-sojowym
Składniki:
8 x 80 g piersi z kurczaka
8 łyżek marynaty pikantnej Prymat
Sos:
200 g pokrojonego w kostkę świeżego ananasa lub ananasa z puszki
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki miodu pszczelego
1 łyżeczka posiekanego marynowanego imbiru
1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
200 ml białego wina
100 ml wody mineralnej niegazowanej
1 łyżka prażonych ziaren sezamu
Do dekoracji: świeże kiełki słonecznika lub soi, świeża mięta
Do smaku: chili pieprz cayenne, sól morska Prymat
Sposób przygotowania:
Umyte, oczyszczone i osuszone mięso natrzeć marynatą i odstawić do lodówki na 2-3 godziny.
Do rondelka wlać wodę, sok z cytryny, sosy, wino, miód, dodać imbir. Sos gotować, aż zgęstnieje i osiągnie konsystencję syropu. Pod koniec gotowania dodać ananasa i całość doprawić do smaku.
Marynowane kawałki kurczaka zgrillować lub usmażyć. Danie udekorować świeżymi kiełkami , prażonymi ziarnami sezamu i świeżą miętą. Podawać z aromatycznym sosem na ciepło lub zimno.
Szlacheckie żeberka wieprzowe z piklami i chrzanem żurawinowym
Składniki:
1,5 kg chudych żeberek wieprzowych, pokrojonych i ugotowanych na półtwardo w rosole Kucharek
1 op. marynaty płynnej szlacheckiej Prymat
100 ml miodu pitnego (najlepiej trójniaka)
Marynowane warzywa Smak : korniszony, patisony, smażona czerwona papryka
100 g chrzanu z żurawiną Smak
Do smaku: grubo mielony czarny pieprz indyjski, czerwona papryka węgierska Prymat
Sposób przygotowania:
Ugotowane żeberka natrzeć marynatą szlachecką i odstawić na 2 godziny do lodówki. Tak przygotowane żeberka zgrillować lub upiec na blasze w piekarniku (ok. 30 minut). Pod koniec pieczenia żeberka skropić miodem pitnym. Tak przygotowane gorące żeberka podawać marynowanymi warzywami i chrzanem żurawinowym.