Lokal powstał u zbiegu ulic Gagarina i Czerniakowskiej, w sercu arystokratycznej i nobliwej dzielnicy Warszawy – Mokotowa, w bliskim sąsiedztwie apartamentów, biur, ambasad, a także chluby stolicy - Parku Łazienkowskiego. Warto wspomnieć, że kiedyś była tu kultowa na Sielcach i trzymająca należyty mokotowski fason „Sielanka”, którą w latach siedemdziesiątych zamieniono na „Karczmę Słupską”.
Miejsce to szczyci się ponad 50 letnią chlubną tradycją kulinarną, a teraz w nowej odsłonie zapewni gościom niesamowite wrażenia kulinarne, oraz wspaniałą atmosferę.
W niezwykły nastrój wprowadzą Państwa dania kuchni międzynarodowej, jak również tradycyjne dania polskie przygotowane z najlepszych, świeżych i oryginalnych produktów, przyrządzone przy użyciu najnowocześniejszych urządzeń i technologii stosowanych przez mistrzów światowej kuchni, które sprawiają, że przygotowane potrawy będą wyjątkowo zdrowe.
Restauracja jest w pełni autorskim projektem mistrza. W jej wnętrzach znajduje się 60 miejsc w głównej sali oraz 40 w mniejszej, kameralnej części, która jest idealna na działania Studia Kulinarnego - szalone, wyjątkowe, niepowtarzalne pokazy i warsztaty kulinarne. Całości dopełniają dwa VIP roomy dla 16 i 10 osób. Jest też wyśniony chef’s table, gdzie mistrz Robert będzie gościć jednorazowo kilkanaście bliskich osób na kameralnych kolacjach przy świecach.
Podniebienia gości „czaruje” nie tylko Robert Sowa. Restauracja oferuje ponad 300 indeksów win, wyselekcjonowanych przez jednego z najlepszych polskich sommelierów – Michała Jancika.
Codziennie w godzinach 12.00-15.00 zapraszamy na wspaniałe lunch menu Szefa.
Profesjonalne zaplecze kuchenne to podstawa dobrej restauracji. Pamiętajmy, że oprócz codziennej obsługi restauracji są jeszcze bankiety dla kilkudziesięciu, kilkuset, a nawet kilku tysięcy osób. Sprawne przygotowanie takich imprez wymaga wyposażenia najwyższej jakości i oszczędności zdecydowanie nie są tu wskazane.
W restauracji nie może zabraknąć profesjonalnego bloku kuchennego, czyli urządzeń do gotowania, smażenia i pieczenia potraw. My zdecydowanie preferujemy urządzenia gazowe i właśnie takie stanęły na naszym zapleczu. Bardzo ważne są też profesjonalne piece konwekcyjno-parowe.
Ponieważ w autorskim menu Roberta znajdują się dania przygotowywane różnymi technikami, znajdziemy tu również wiele nowości sprzętowych. Wśród nich są: sous-vide, pacojet, thermomix, schładzarka szokowa z opcją slow cooking.
A na zakończenie jeszcze kilka ważnych elementów, bez których nie powstanie profesjonalna kuchnia:
- klimatyzacja i wyciągi, dostosowane do powierzchni zaplecza, co zapewnia komfort i higienę pracy
- odpowiednie dostosowanie podłączeń prądowych
- profesjonalnie wyposażona zmywalnia naczyń
- urządzenia chłodnicze
- kostkarki do lodów
- chłodnia śmieci
- separator tłuszczu
Po dwudziestu latach doświadczeń na polskim rynku, kierując się udaną wieloletnią współpracą Robert powierzył zaprojektowanie swojej kuchni pani Barbarze Kowieskiej. Po wspólnym, kilkumiesięcznym badaniu rynku wybrał:
- blok kuchenny Silco dostarczany przez firmę Festa Tech,
- piece Rational, schładzarkę z opcją slow cooking Irinox, pacojet i urządzenie sous vide z bogatej oferty firmy Combi Co
- zabudowę chłodniczą (stoły i szafki nierdzewne) Dora Metal
- zmywarki firmy Winterhalter
- okapy Jeven
- porcelanę serii Sommelier & Chef firmy Alva.
Restauracja to nie tylko dobry sprzęt, ale przede wszystkim ludzie... Robert do swojego teamu wybrał najlepszych, utalentowanych, ale i utytułowanych kucharzy a wśród nich znaleźli się Konrad Birek - Szef Kuchni, Robert Wojnarowski - Zastępca Szefa Kuchni, Andrea Camastra - Szef kuchni, Maciej Siąkowski – Zastępca Szefa Kuchni, Krzysztof Kopciński – szef cukierni.
Zapraszamy!
Restauracja Sowa & Przyjaciele
ul. Gagarina 2 | 00-754 Warszawa
restauracja@sowaiprzyjaciele.pl
www.sowaiprzyjaciele.pl