25 i 26 stycznia 2020 r. w Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie odbył się festiwal „Jedz Pij Warszawo” - największe w Polsce wydarzenie dedykowane szeroko rozumianej kulturze konsumpcji i biesiadowania. To jednocześnie reaktywacja legendarnej „Wystawy Kucharskiej” z 1902 roku, kiedy to Warszawa stała się jednym z pierwszych miejsc apoteozy i świętowania sztuki kulinarnej w Europie.
Robert jako ambasador wydarzenia spędził dwa festiwalowe dni na spotkaniach, degustacjach i poprowadził "pojedynek na tatary".
Razem z teamem Fork Restaurant zachęcał do degustacji popisowych zakąsek takich jak: tatar z łososia po włosku z kaparami i oliwkami, czy śledzia matias w sosie musztardowo-miodowym. Było naprawdę pysznie!
W ostatni weekend stycznia ten najbardziej rozpoznawalny budynek w Polsce przeistoczył się w gigantyczny plac targowy wypełniony m.in.: restauracjami, cukierniami i barami hołdując tym samym kultywowanej od wielu pokoleń tradycji polskiej gościnności. Swoje najlepsze wyroby zaprezentowali ogólnopolscy oraz lokalni producenci, których produkty wyróżniają się najwyższą jakością. Można było spróbować specjałów ulubionych warszawskich lokali gastronomicznych, a swój kunszt zademonstrowali czołowi szefowie kuchni, piekarze, cukiernicy, sommelierzy i barmani. Nie zabrakło degustacji kulinarnych przysmaków i wykwintnych trunków.
Festiwalowi „Jedz Pij Warszawo” towarzyszyło wiele atrakcji i wydarzeń wśród nich m.in. Liga Szefów Kuchni z sekcjami „live cooking” i „food pairing”, pokazy gotowania potraw historycznej i współczesnej kuchni warszawskiej, karnawał cukierni oraz show barmańskich mistrzów świata „flair”.
Dla chcących rozwijać swoje umiejętności zorganizowane zostały darmowe warsztaty, m.in. ze sztuki otwierania ostryg, serwowania krewetek, mieszania koktajli i wytwarzania nalewek, a pasjonaci robienia zdjęć dowiedzieli się jak zostać mistrzem fotografii kulinarnej używając smartphone-a.
Jestem
głęboko przekonany, że „Jedz Pij Warszawo” uzmysłowi nam wszystkim, jak ogromny
mamy potencjał pozwalający na wypromowanie wszystkiego co najlepsze wokół
kultury i dziedzictwa polskiego stołu, a także
na wykreowanie mody na turystykę kulinarną do Polski. Tak jak dzieje się
to w innych miastach na świecie, w których imprezy typu Taste of London, Madrid
Fusion, Prague Food Festival, Oktoberfest Monachium, Bar Convent Berlin,
Copenhagen Cooking czy Melbourne Food & Wine Festival odwiedzane są tłumnie
przez miejscowych i przyjezdnych, co znacząco zwiększa atrakcyjność tych miast
i promuje ich kulinarne i kulturowe dziedzictwo –– powiedział Piotr
Popiński.
Patronat nad wydarzeniem objął Prezydent m.st Warszawy. Organizatorem festiwalu jest Eat & Drink Poland, we współpracy z Grupą Restauracyjną Good Food Concept, Zarządem Pałacu Kultury i Nauki Sp. z o.o., Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie oraz Restaurant Week Polska i fundacją Jedz Pij Pomagaj.
Do zobaczenia za rok!