‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Robert Sowa jurorem konkursu CHEF Culinary Cup

W środę, 6 kwietnia 2016, pierwszego dnia 20. targów EuroGastro, Robert Sowa zasiadał w gronie jurorów I edycji konkursu CHEF Culinary Cup pod patronatem Jerzego Pasikowskiego.

Konkurs poprowadziła Katarzyna Cichopek - aktorka znana z serialu "M jak miłość".

CHEF CC_RS1

W gronie jury zasiadali:
- Jerzy Pasikowski - przewodniczący jury i patron konkursu CHEF Culinary Cup. Korporacyjny doradca kulinarny NESTLÉ, pomysłodawca i twórca wielu publikacji prasowych o tematyce kulinarnej, współorganizator wielu konkursów kulinarnych.
- Iwona Niemczewska - szef kuchni i właściciel restauracji „Z Drugiej Strony Lustra” w Szczecinie. Jest z wykształcenia prawnikiem oraz kucharzem i cukiernikiem z dyplomami szkół Le Cordon Bleu w Londynie i Paul Bocuse Instytut w Ecully.
- Robert Sowa - kucharz, restaurator i autorytet w dziedzinie sztuki kulinarnej. Znany z programów telewizyjnych i audycji radiowych. Właściciel autorskiej restauracji N31 restaurant & bar przy ulicy Nowogrodzkiej 31 w Warszawie i Studia Kulinarnego Roberta Sowy.
- gość specjalny Pierre-Claude Lambert - Central & Eastern Europe Manager NESTLÉ Professional
- Artur Maciejewski - Country Business Manager NESTLÉ Professional

RS CHEF CC_6.04

Formuła konkursu pozwalała uczestnikom konkursu na dużą dowolność. Organizator nie narzucał bowiem produktów obowiązkowych, ani talerzy, na których finaliści prezentowali swoje dania. Każdy szef mógł więc przygotować dowolne danie, bazując na ulubionym składniku bazowym. Jedynym warunkiem było użycie jednego z linii produktów CHEF.

Każdy finalista musiał w ciągu godziny przygotować sześć porcji dania oraz zaprezentować je komisji sędziowskiej. W opisie liczył się jasny przekaz i historia nawiązująca do tradycji regionu, kraju lub kulinarnych doświadczeń startującego. Jury oceniało: prezentacje, wygląd potrawy, smak, umiejętności w kreowaniu, aromat potrawy, umiejętności w obróbce, dobór składników, techniki i sposoby wykonania.

RS CHEF CC_6.04 nagrody

Decyzją jury zwyciężył Grzegorz Miśta z Fabryki Wełny Pabianice, który przygotował polędwicę cielęcą z purée z kalafiora i białej czekolady, młodymi warzywami, pieczoną skorzonerą, smażonym boczniakiem królewskim i sosem winnym.

II miejsce zajął Paweł Laśkiewicz z restauracji Pierogarnia pod Aniołami z Bydgoszczy za danie: Comber z sarny/ Demi glace/ Puree z pasternaku/ Marynowana dynia/ Chips z batata/ Smażony Shimej/ Czarna rzepa/ Confitowane cebulki/ Żel z czerwonej cebulki.

III miejsce przypadło Karolinie Wiśniewskiej z Hotelu Pro Vita z Kołobrzegu (danie: Polędwica cielęca, biała kiełbasa, żółtko, espuma z koziego sera i sos umami).

Nagrodę specjalną przyznano Tomaszowi Soczumskiemu reprezentującemu Hotel Odyssey z Kielc. 

Wszystkim laureatom serdecznie gratulujemy!