W sobotę, 19 sierpnia, Robert Sowa zasiadał w jury Festiwalu Kulinarnego „Gęsina nie tylko na Św. Marcina”, który odbył się w Restauracji Przędzalnia Hotelu Fabryka Wełny.
W konkursie zwyciężyła ekipa reprezentująca Restaurację Warszawską Hotelu Centrum Sosnowiec w składzie Bartłomiej Kornacki i Przemysław Gościniak. Panowie przygotowali "Podwędzany filet z gęsi ze smażonym foie gras, konfiturą z gruszki i jabłka z miodem oraz assiette z marchwi.
Drugie miejsce zajęli Łukasz Grabowski i Mariusz Roch z restauracji The Piano z Bytomia, którzy przygotowali „Smażoną konfitowaną gęsinę z fondantem z marchewki, młodymi warzywami, jeżyną i sosem demi glace”.
Trzecie miejsce zdobyli Kamil Skrok i Jakub Włodarczyk z łódzkiej Filharmonii Smaku. Ich danie to „Gęsina z kaszanką, marchwią, cebulą i wiśnią”.
Wraz z Robertem Sową konkursowe dania ocenili m.in.: Jerzy Pasikowski, Giancarlo Russo, C-Michel Labarre, Kurt Scheller, Teo vafidis, Tomasz Purol i Patryk Dziamski.
Zmagania konkursowe poprowadzili Adam Gessler i Artur Moroz.