‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Robert Sowa gotuje w "Pytaniu na śniadanie"!

 

W programie Robert Sowa przygotował dwa dania, których głównym składnikiem był indyk. Oto one:

Pierś z kurczaka nadziewana serem oscypkiem podana na kurkach z pietruszką

Składniki dla 4 osób:
600 g piersi z kurczaka
3 łyżki Przyprawy do kurczaka po myśliwsku Prymat
Olej rzepakowy do smażenia
100 g pokrojonego w plastry sera oscypek

2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki masła
1 pokrojona w kostkę słodka cebula
2 pokrojone w plastry ząbki czosnku
400 g oczyszczonych  świeżych kurek
Miąższ z 2 pokrojonych w kostkę pomidorów malinowych
1 pęczek natki pietruszki
Do smaku: sól morska, tymianek, słodka czerwona papryka, chili pieprz cayenne Prymat
 
Sposób przygotowania:
Pierś kurczaka naciąć wzdłuż, tworząc kieszeń i natrzeć przyprawą do drobiu po myśliwsku połączoną z olejem. Następnie kurczaka nadziać serem i spiąć wykałaczką. Tak przygotowane mięso obsmażyć  z każdej strony na patelni, a następnie piec  7 minut w temperaturze 160°C. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę, czosnek i kurki. Po 5 minutach dodać pomidory , masło i posiekaną natkę, całość doprawić do smaku. Aromatyczne piersi z kurczaka pokroić w plastry i podawać na kurkach z pomidorami.

 

Pikantny kurczak w cieście serowym z pomidorami malinowymi i oliwkami

Składniki dla 4 osób:
600 g piersi z kurczaka
3 łyżki przyprawy do drobiu pikantnej Prymat
5 jajek
2 łyżki mąki
100 g tartego twardego sera (bursztyn, parmezan)
Olej rzepakowy do smażenia

4 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
1 posiekana w kostkę słodka cebula
Pokrojony w kostkę miąższ z 4 pomidorów malinowych
1 łyżka posiekanych czarnych oliwek Smak
1 łyżka posiekanych zielonych oliwek
Do smaku: cukier, sól morska, chili pieprz cayenne, tymianek, bazylia Prymat

Sposób przygotowania:
Mięso pokroić w cienkie plastry i oprószyć pikantną przyprawą do drobiu. W misce rozkłócić jajko, dodać starty ser i wymieszać. Kurczaka obtoczyć w mące, obtoczyć w jajku z serem, podsmażyć ze wszystkich stron na złoty kolor, a następnie piec 5 minut w temperaturze 180°C. Na oliwie podsmażyć cebulę i czosnek, dodać pomidory i oliwki. Całość gotować 5 minut i doprawić do smaku. Tak przygotowanego kurczaka podawać na aromatycznych pomidorach z oliwkami.