‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Robert Sowa i Józek Seeletso w DD TVN

 

Z racji zbliżającej się Wielkanocy, panowie zaproponowali swoje propozycje z wędzonego łososia norweskiego Limito na zbliżające się święta. Powiało lekką, wiosenną kuchnią... Jeśli chcecie spróbować w swoich domach dań, które przygotowali Robert i Józek polecamy ich przygotowanie.

Oto propozycje Roberta Sowy...

CHRUPIĄCE GRZANKI Z PASTĄ SEROWO-ZIOŁOWĄ, JAJECZNICĄ ZE SZCZYPIORKIEM I WĘDZONYM ŁOSOSIEM NORWESKIM

Składniki dla 4 osób:
12 tostów z ciemnego pieczywa wieloziarnistego
150 g serka śmietankowego
1 mały pęczek koperku
1 łyżka masła wiejskiego
3 jaja wiejskie
1 mały pęczek szczypiorku
1 mały pęczek rukoli
250 g wędzonego na zimno łososia norweskiego w plastrach Limito
1 pokrojona w piórka czerwona cebula
1 łyżka oleju z pestek dyni
Sól, grubo mielony czarny pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Każdy tost posmarować serkiem śmietankowym połączonym z koperkiem i przyprawami. Przygotować jajecznicę ze szczypiorkiem i ułożyć na tostach wraz z rukolą, kawałkami wędzonego łososia norweskiego i czerwoną cebulą. Przed podaniem skropić olejem z pestek dyni i oprószyć grubo mielonym czarnym pieprzem.

 

WIOSENNA SAŁATKA Z RUKOLI I WĘDZONEGO ŁOSOSIA NORWESKIEGO  Z TRUSKAWKAMI, JAJKAMI PRZEPIóRCZYMI W KOSZULKACH I BIAŁYM KREMEM BALSAMICO

Składniki dla 4 osób:
100 g rukoli
200 g wędzonej na zimno polędwicy z łososia norweskiego Limito 
12 jajek przepiórczych
50 ml octu winnego
8 świeżych, pokrojonych w cząstki truskawek
50 g orzechów pekan
4 łyżki białego kremu balsamico

Sposób przygotowania:
W rondelku zagotować 500 ml wody z octem winnym. Gdy zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień i wybijać do niej partiami jajka, najlepiej po 3 szt. Gotować około 30 sekund, a następnie zahartować w wodzie z lodem. Czynność powtórzyć trzykrotnie. Na talerzu ułożyć umytą rukolę, pokrojoną w plastry wędzoną na zimno polędwicę z łososia norweskiego, jajka przepiórcze w koszulkach, cząstki truskawek i orzechy pekan. Całość skropić białym kremem balsamicznym i podawać z chrupiącym pieczywem.

 

PIKANTNY KREM Z SOCZEWICY I MARCHEWKI Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM NORWESKIM LIMITO

Składniki dla 4 osób:
250 g ugotowanej lub konserwowej soczewicy
250 g ugotowanej w bulionie marchewki
2 obrane, pokrojone w kostkę cebule
3 łyżki klarowanego masła
1,5 l bulionu z kurczaka  (lub warzywnego)
100 ml śmietany kremówki.
1 pęczek natki pietruszki
Sól, czarny pieprz, ostra papryka, kumin
200 g wędzonego na zimno łososia norweskiego w plastrach Limito
Pokrojony w kostkę miąższ z 3 pomidorów malinowych
100 g gęstego jogurtu bałkańskiego

Sposób przygotowania:
Plastry wędzonego łososia norweskiego Limito pokroić w julienne (cienkie paseczki), wymieszać z pomidorami i posiekaną natką pietruszki. W dużym rondlu na maśle podsmażyć cebulę, dodać marchew i soczewicę, dusić około 10 minut. Całość zalać bulionem, gotować do miękkości, a następnie zmiksować. Do tak przygotowanej zupy  wlać śmietanę, wymieszać i doprawić do smaku. Pikantny krem z soczewicy i marchewki podawać z łyżką jogurtu bałkańskiego oraz wędzonym łososiem z pomidorami i pietruszką. 

i danie Józka: TATAR Z WĘDZONEGO ŁOSOSIA NORWESKIEGO Z MUSEM AWOKADO I SAŁATKĄ

Składniki dla 6 osób:
200 g wędzonego łososia norweskiego Limito
1 łyżeczka świeżego imbiru
oliwa truflowa do smaku
6 jajek przepiórczych
1 łyżeczka octu

Mus awokado:
1 awokado
1 limonka
1 łyżeczka cukru pudru

Sałatka do tatara:
1 pomidor
1 kiwi
1 łyżka pokrojonego w kostkę mango
Sól, pieprz, oliwa do smaku

Sposób przygotowania:
Łososia norweskiego i obrany imbir pokroić w drobną kosteczkę, wymieszać i odstawić w chłodne miejsce. Następnie doprawić oliwą truflową.
Obrane awokado skropić sokiem z limonki, posypać cukrem pudrem, zmiksować i przetrzeć przez sito, aby nie było grudek. Pomidora sparzyć, obrać ze skóry, pokroić w ćwiartki i usunąć pestki. Pomidora, mango i kiwi pokroić w kosteczkę, doprawić solą, pieprzem i oliwą, wymieszać. 
Do patelni z niewielką ilością wody dodać odrobine octu, a następnie wbić jajko przepiórcze, poczekać do ścięcia się białka i zahartowac w zimnej wodzie. Wykroić, tworząc ładne jajko przypominające jajeczko sadzone.
Tatar umieścić w foremce, posmarować wierzch musem z awokado. Tatar wyjąć z foremki, delikatnie potrząsając. Na musie ułożyć przygotowane jajeczko, a obok tatara sałatkę.