We wtorek, 28 kwietnia, Robert Sowa rozpoczął kulinarną podróż po szkołach kształcących przyszłych kucharzy. Wizyta w Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Pionkach, była pierwszą z trzech zaplanowanych w tym roku szkolnym. Oto informacja o wydarzeniu i galeria zdjęć, która ukazała się na portalu pionki24.pl
Znany kucharz i restaurator Robert Sowa poprowadził we wtorek warsztaty kulinarne w Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Pionkach. Zdradzał, co jest najważniejsze w kuchni i pokazywał nowe techniki kulinarne. Uczestnikom kursów wręczał certyfikaty, ale przedtem solidnie ich przeegzaminował ze składników przygotowywanych potraw.
Wizyta Roberta Sowy w Czerwonym to efekt współpracy szkoły z firmą Prymat.
- Nasza współpraca zaczęła się od tego roku szkolnego. Firma Prymat objęła patronatem dwie klasy. Organizujemy konkursy, szkolenia, warsztaty, a dzisiaj przyjechał na nasze zaproszenie Robert Sowa. To na pewno będzie cenne doświadczenie dla naszych uczniów – opowiadania Daniel Maciejewski, kierownik kształcenia praktycznego w CKZiU im. Skłodowskiej-Curie.
W warsztatach kulinarnych uczestniczyły 34 osoby. Byli to uczniowie z klas gastronomicznych oraz dorośli z kwalifikacyjnych kursów zawodowych prowadzonych w Czerwonym.
POLICZKI WOŁOWE Z PRÓŻNI I DORSZ Z OGÓRKIEM KISZONYM...
Menu było bardzo ciekawe, a o wszystkim ze szczegółami opowiadał Robert Sowa. Na początek była polędwica z dorsza atlantyckiego z sosem z ogórków kiszonych i koperkiem. Potem na stół wjechały przygotowane metodą próżniową policzki wołowe podane na ragout z soczewicy i pomidorów. Na koniec był deser z serka mascarpone z kawą, makaronikami, truskawkami i świeżą miętą.
Wtorkowy kurs nie był tylko lekcją gotowania. Robert Sowa dał mały wykład o sosach, mówił o boomie na kierunki kulinarne, nowych trendach w kuchni i zdradzał tajemnice sukcesu.
Uczestnicy warsztatów otrzymywali certyfikaty od Roberta Sowy. W szkoleniu brali udział uczniowie Czerwonego, z prawej Anna Borkowska z klasy pierwszej oraz dorośli z kwalifikacyjnego kursu zawodowego, jak Łukasz Wrochna (z lewej).
- W kuchni bardzo ważne są przyprawy. Charakteryzują i podkreślają smak potraw - tłumaczył Sowa. - Obecnie jest bardzo duże zainteresowanie gotowaniem, bo w Warszawie na jedno miejsce w klasie gastronomicznej jest aż 17 chętnych. Dlatego sukces odnoszą tylko najlepsi i warto brać udział we wszelakich konkursach kulinarnych – tak do gotowania zachęcał Robert Sowa.
Uczestnicy kursów otrzymali od mistrza kuchni certyfikaty i książki z dedykacjami. Później Robert Sowa poprowadził jeszcze wykład otwarty dla uczniów i nauczycieli Czerwonego.
Źródło: pionki24.pl