‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Robert Sowa i "Ugotowani" w DD TVN

 

 

Tym razem nie byli to celebryci, czy gwiazdy ekranu, a dwójka uczestników programu „Ugotowani" - Karolina i Maciej. W programie „Ugotowani" kulinariami zajmują się osoby nie związane z zawodem kucharza. To "zwykli" ludzie, którzy prezentują widzom swoje umiejętności.

 

W kąciku kulinarnym „Dzień Dobry TVN" mieli szansę pomagać mistrzowi kulinarnemu i wykazać się swoimi talentami w tej dziedzinie. Robert Sowa z duetem „Ugotowanych" przygotował dwa pyszne jesienne dania: aromatyczną zupę z grzybów leśnych oraz potrawkę z białych kiełbasek, fasoli i pieczarek. Ponadto wzmocniony skład przygotował niemal bankiet z mnóstwem smakołyków, na które tylko czekali Magda Mołek i Andrzej Sołtysik...

 

Aromatyczny krem z grzybów leśnych z jogurtem i prażonymi pestkami słonecznika

Składniki dla 4 osób:
200 g oczyszczonych, umytych, osuszonych i pokrojonych w plastry borowików
200 g podgrzybków
200 g kurek
2 pokrojone w kostkę cebule
2 pokrojone w plastry ząbki czosnku
4 łyżki masła
100 g kremowego serka śmietankowego
100 ml jogurtu bałkańskiego
4 łyżki prażonych pestek słonecznika
200 ml śmietany kremówki
100 ml wytrawnego białego wina
1 l rosołu z kury Kucharek
Gałka muszkatołowa Prymat
Przyprawa uniwersalna Kucharek do smaku
1 pęczek natki pietruszki

Sposób przygotowania:
W garnku na roztopionym maśle podsmażyć grzyby leśne z cebulą i czosnkiem (15 minut). Dodać serek kremowy, wlać wino, rosół i śmietanę, wymieszać i zagotować. Następnie zupę zmiksować, doprawić do smaku i zdjąć z ognia. Tak przygotowany aromatyczny krem grzybowy podawać z jogurtem, świeżo siekaną natką pietruszki i prażonymi pestkami słonecznika.

 

Potrawka z białych kiełbasek z fasolą i pieczarkami

Składniki dla 4 osób:
8 x 100 g sparzonych białych kiełbasek
4 łyżki oliwy z oliwek
2 pokrojone w kostkę cebule
1 pokrojona w kostkę marchewka
½ pokrojonego w kostkę selera
8 pokrojonych w plastry pieczarek
4 pokrojone w plastry ząbki czosnku
2 pokrojone w wiórka pory (tylko białe części)
200 ml rosołu z kury Kucharek
Przyprawa Kucharek Smak Lata do smaku
400 g białej fasoli z puszki
100 ml białego wytrawnego wina
Grubo mielony czarny pieprz indyjski Prymat
1 pęczek natki pietruszki

Sposób przygotowania:
W niskim garnku na rozgrzanej oliwie podsmażyć cebulę, pieczarki, marchewkę, selera i pora. Po 10 minutach dodać kiełbaski i dusić kolejne 15 minut. Następnie dodać wino, rosół i przyprawy, gotować do momentu, aż kiełbaski będą miękkie. Przed podaniem dodać fasolę wraz z zalewą i posiekaną natkę pietruszki, zagotować. Tak przygotowaną jesienną potrawkę podawać z grubo mielonym czarnym pieprzem i musztardą.