W spotkaniu uczestniczyło 80 osób – uczniów i nauczycieli. Wszyscy z zainteresowaniem wysłuchali wykładu na temat zdrowego stylu życia oraz cennych informacji o walorach zdrowotnych i smakowych łososia norweskiego.
Prezentacja prowadzona była przez mistrzów kulinarnych znanych przede wszystkim z programu Dzień Dobry TVN – Roberta Sowę i Grzegorza Łapanowskiego oraz Konrada Birka i Krzysztofa Baranowskiego. Podczas szkolenia zaprezentowano aspekty zdrowotne wynikające ze spożywania ryb i owoców morza z Norwegii. Panowie opowiedzieli też, jak ważna dla naszego zdrowia i samopoczucia jest właściwa dieta.
Po części teoretycznej zaprezentowano filmy o hodowli i przetwórstwie łososia norweskiego, a po ich wyemitowaniu odbyły się warsztaty kulinarne, w których uczestniczyli nauczyciele praktycznie przygotowujący młodzież do wykonywania zawodu kucharza. Wraz z Konradem Birkiem i Grzegorzem Łapanowskim przygotowywali oni dania z ryb i polskich produktów regionalnych.
Kulinarny team Roberta Sowy z pomocą nauczycieli przygotował również danie degustacyjne na bazie łososia norweskiego. Potrawa ta została wyserwowana wszystkim uczestnikom, dzięki czemu każdy miał okazję do spróbowania dania przygotowanego podczas prezentacji.
Na pamiątkę wspólnie spędzonych chwil wszyscy uczniowie otrzymali książeczki „Romans kulinarny”, a nauczyciele książkę Roberta Sowy „W poszukiwaniu smaku doskonałego”.
Główny sponsor projektu:
Za pomoc w realizacji pokazów dziękujemy również firmie:
Patronat medialny: