W finale dwudziestu uczestników wyłonionych w ogólnopolskich eliminacjach i półfinałach konkurowało o miano najlepszego barmana, który dumnie reprezentować będzie Polskę na początku lutego 2011 w Laponii podczas 13. międzynarodowego finału Finlandia Vodka Cup.
Zadaniem uczestników było przygotowanie trzech drinków na bazie Finlandia® Vodka w kategorii:
- Aperitif
- Long Drink
- Quick Mix.
W każdej z trzech kategorii oceniane były: wygląd drinka, aromat, smak, ogólne wrażenie, a także praca ze szkłem, prezentacja składników, całkowita sprawność, postawa uczestnika oraz wykonanie garnirunku. Ocen dokonywało dziewięć komisji degustacyjnych, z których każda składała się z trzech osób. W skład komisji weszli między innymi przedstawiciele firmy Brown-Forman Polska, reprezentanci świata mediów i rozrywki oraz najlepsi szefowie kuchni i osoby zarządzające branżą gastronomiczną. Uczestników oceniała również komisja techniczna, w skład której weszli sędziowie ze Stowarzyszenia Polskich Barmanów.
Zdobywcą największej ilości punktów, a tym samym zwycięzcą konkursu został Robert Dziacko, reprezentujący VIP Club z Zabrza. Drugie, zaszczytne miejsce zajął Marcin Sobociński ze Stena Line Gdynia, a trzecie miejsce przypadło Arkadiuszowi Wiśniewskiemu z Baru Max, z Jastrzębiej Góry.
Konkurs poprowadził Patryk Le Nart, założyciel Międzynarodowej Szkoły Barmanów i Sommelierów. Po zakończeniu części konkursowej zgromadzeni goście bawili się na koncercie grupy „Me Myself and I”.
Zdjęcia dzięki uprzejmości SMARTEN - www.smarten.pl