Nazwa konkursu Bocuse d`Or pochodzi od nazwiska słynnego francuskiego kucharza, Paula Bocuse'a, którego restauracja od 50 lat nieprzerwanie posiada najwyższą klasyfikację w słynnym kulinarnym przewodniku Michelin. Konkurs umożliwia kucharzom z całego świata rozwój kariery i jest sprawdzianem zdolności i umiejętności mistrzów kuchni.
W polskiej selekcji udział wzięło 10 szefów kuchni z całej Polski, którzy walczyli o awans do europejskich eliminacji konkursu Bocuse d’Or, który odbędzie się w Brukseli w 2012 roku. Zadaniem zespołów składających się z kucharza i pomocnika było przygotowanie w ciągu 5 godzin, a następnie zaprezentowanie dania mięsnego z królika i dania rybnego z jesiotra.
Pracę ekip oceniało jury w składzie: Dimitri Demjanov (Estonia), Patrik Jaros (Niemcy), Miltos Koroubas (Grecja), Jakob de Neergard (Dania), Giancarlo Perbellini (Włochy) i Bertrand Esnaud (Francja). W jury degustacyjnym zasiedli: Robert Sowa, Joseph Seeletso, Theofilos Vafidis, Paweł Oszczyk, Adam Chrząstowski i Rafał Jelewski.
A oto laureaci konkursu „Selekcja Bocuse d'Or Poland”:
1. Marcin Jabłoński, "Bukiet Smaków" Gospodarstwo Ekologiczne - pokazy szkolenia, Rozalin. Pomocnik: Maciej Siąkowski
2. Kamil Skrok, Restauracja Rodzinna Cammino z Łodzi. Pomocnik: Kamil Bednarek
3. Liliana Filipiak, Restauracja Lili z Łodzi. Pomocnik: Damian Kolasa
Najlepsze danie rybne: Janusza Małyszko i Piotr Rutecki z Gdańska
Najlepsze danie mięsne: Łukasz Partyka i Michał Sławik z Wrocławia
Wywiad z Robertem Sową nagrany podczas konkursu emitowany był na antenie Radia Eska, a obszerną relację z wydarzenia można było obejrzeć w Kuchni.tv wieczorem w dniu 2 września.