W piątek, 29 marca, trzeciego dnia targów EuroGastro 2019 odbyła się XIV edycja Festiwalu Kuchni Greckiej, którego pomysłodawcą jest Teo Vafidis - Grek z pochodzenia, który od lat propaguje wartości kultury i kuchni greckiej w Polsce.
Tuż po powitaniu przez wspaniałych gości, m.in. Ambasadora Grecji w Polsce - pana Evangelosa Tsaoussisa, rozpoczęły się kulinarne zmagania młodych kucharzy.
W jury profesjonalnym konkursu zasiadali: Jerzy Pasikowski w randze przewodniczącego, Robert Sowa, Giancarlo Russo, Dariusz Zahorański, Kurt Scheller, Mltos Karoumpas i Vaggelis Bilibas. Jurorami technicznymi byli: Michał Markowicz, Patryk Kotarba i Zbigniew Kurleto, a w jury gwiazd dania oceniali: Krzysztof Przepiórka , Zygmunt Chajzer i Tomasz Kozłowicz.
Zadaniem uczestników konkursu było przygotowanie dania na bazie: fileta z indyka, oliwy z oliwek, mrożonej okry, świeżego bakłażana i pora oraz deseru z użyciem pralinek.
Po wyrównanej walce, jury jednogłośnie wytypowało zwycięzców. 1 miejsce zajął Patryk Orzeł z restauracji MELTEMI w Warszawie, miejsce 2 przypadło Adrianie Wójcikowskiej z restauracji Amarylis w Krakowie, natomiast na 3 stopniu podium uplasował się Michał Bielecki z Fabryki Wełny Hotel & SPA Pabianice.
Faworytem jury degustacyjnego został Marcin Zawadzki z Taverny Santorini w Warszawie.
Wszystkim laureatom serdecznie gratulujemy!
Zwieńczeniem XIV Festiwalu Kuchni Greckiej była uroczysta Gala, która odbyła się w hotelu Radisson Blu Sobieski. Po części oficjalnej, podczas której nagrodzono zwycięzców konkursu, goście spędzili resztę wieczoru bawiąc się przy greckiej muzyce w wykonaniu zespołu Orfeusz. Nie zabrakło również przepysznych smakołyków greckiej kuchni i tradycyjnego bicia talerzy.