A teraz kilka słów o tym, co działo się w sobotni wieczór...
Po seansie, który rozpoczął się o godzinie 17:00 („Najlepszy kucharz świata” i „Ostatni walc w elBulli”) publiczność wzięła udział w spotkaniu z ekspertami „haute cuisine”: Alessandro Porcellim, twórcą „COOK IT RAW”, Maciejem Kowalczukiem, reżyserem filmu „Wtajemniczeni”, a także czołowymi polskimi kucharzami – Robertem Sową, który reprezentował Polskę w prestiżowym konkursie Bocuse d'Or w Lyonie oraz Robertem Trzópkiem szefem kuchni restauracji Tamka 43, który kulinarne szlify zdobywał w kultowej elBulli.
Z kolei po projekcji filmu fabularnego „Niebo w gębie” (od godziny 19:30) widzowie mogli porozmawiać z Danièle Mazet-Delpeuch, legendarną szefową kuchni w paryskim Pałacu Elizejskim, która na życzenie Prezydenta François Mitterranda wprowadziła do menu głowy państwa tradycyjną kuchnię francuską i najlepsze regionalne produkty.
To był wieczór pełen kulinarnych i filmowych atrakcji. Z niecierpliwością czekamy na przyszłoroczną edycję festiwalu.