Robert radził słuchaczom, aby już dziś wyciągnąć grilla z garażu i porządnie go umyć. Warto również wyczyścić stoły i krzesła, przy których będziemy biesiadować. Zdaniem Roberta, warto także kupić lub wyczyścić sztućce i szczypce gillowe, zaopatrzyć się w wiosenne serwetki oraz kolorowe worki, dzięki którym nam i naszym gościom łatwiej będzie segregować śmieci.
Robert polecał słuchaczom sposoby przygotowywania poszczególnych dań na grillu. Ciężkie mięsa i kiełbaski zdaniem kulinarnego mistrza, najlepiej grillować bezpośrednio na ruszcie, a całe ryby (np. pstrąga) w specjalnych metalowych siatkach. Indyka i kurczaka można zgrillować z obu stron bezpośrednio na ruszcie, a następnie owinąć w aluminiową folię i piec do miękkości. Podobnie możemy postąpić z ziemniakami – najpierw ugotować je na półtwardo, a następnie posypać przyprawą, zawinąć w folię i ułożyć na grillu.
W paczuszkach z folii powinniśmy także piec filety z ryb (sandacza, łososia). Ryby po zamarynowaniu można obłożyć owocami lub warzywami, zawinąć w folię i piec na grillu.
Robert polecał również marynowanie mięs i ryb. Jako obowiązkowe składniki marynaty wymienił: oliwę z oliwę lub olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia, czosnek, świeże lub suszone zioła oraz szczyptę chili. Marynaty do mięs warto dodatkowo wzmocnić musztardą z całymi ziarnami gorczycy lub miodową – radził Robert Sowa.