‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Robert Sowa o karpiu w TVN 24

 

 

Zdaniem Roberta karp jest bardzo często serwowany w polskich domach podczas Wigilii i Świąt Bożego Narodzenia. Jednak statystyki pokazują, że w tych dniach coraz więcej osób sięga również po inne ryby. Popularne stały się przede wszystkim następujące gatunki: łosoś norweski, dorsz, sandacz, pstrąg i halibut.

Robert uważa, że należy łączyć tradycję i nowoczesność, wprowadzać nowe produkty i eksperymentować tworząc nowe, ciekawe dania. Powinno się to robić na co dzień, ale również podczas świąt. Wprowadzanie do menu nowych gatunków ryb, obok tych tradycyjnych, podawanych w Wigilię, to nic złego.

Ryby można podawać na różne sposoby, czego dowodem był zaproponowany widzom dorsz z salsą z papryki i ziół.

PIECZONY DORSZ Z SALSĄ Z PAPRYKI AROMATYZOWANĄ KOLENDRĄ

Składniki dla 4 osób:
4 x 200 g filetu z dorsza
Marynata:
¼ szklanki oliwy z oliwek
1 opakowanie przyprawy do ryb Prymat
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 posiekane ząbki czosnku
1 mała czuszka

Salsa paprykowo-ziołowa:
¼ szklanki oliwy z oliwek
1 łyżka prażonych pestek słonecznika
1 pęczek posiekanej świeżej kolendry
2 czerwone papryki
2 żółte papryki
1 posiekana czerwona cebula
1 papryczka chili
2 pokrojone w plasterki ząbki czosnku
1 limonka
Sól, grubo mielony czarny pieprz Prymat
Sok z cytryny do smaku

Sposób przygotowania:
Umyty i oczyszczony filet z dorsza zalać marynatą powstałą poprzez zmiksowanie wszystkich jej składników i odstawić na 4-6 godzin. Umyte papryki włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180˚C i piec do momentu zrumienienia skórki. Ciepłe papryki zawinąć w folię spożywczą, poczekać około 15 minut aż zaparują, a następnie obrać ze skórki. Po usunięciu gniazd nasiennych papryki pokroić i połączyć z pozostałymi składnikami salsy. Całość doprawić do smaku i dokładnie wymieszać.
Dorsza piec 20 minut w temperaturze 180˚C, podawać z aromatyczną salsą paprykowo-ziołową i limonką.