Zdaniem Roberta, mimo iż w sklepach można kupić mnóstwo gotowych przetworów – ogórków, grzybów, papryczek i sałatek, wiele Polek preferuje domowe wyroby. Pomimo, iż ich przygotowanie jest dość czasochłonne, trud naprawdę się opłaca. Możemy bowiem zaoszczędzić kilka złotych oraz przygotować wszystko zgodnie z naszym gustem i smakiem. A ponadto będziemy mieć pewność, że przetwory nie będą zawierać chemicznych „ulepszaczy”.
Robert polecił widzom przygotowywanie przecieru pomidorowego, który będzie cudowną bazą do idealnych na zimę zup i sosów na ciepło. Warto również przygotować marynaty, jakich nie kupimy w sklepie, np. borowiki w miodzie z goździkami, czosnek karmelizowany z rodzynkami i octem balsamicznym, konfiturę z zielonych pomidorów i czerwonej cebuli, kurki z wiśniami w porto, czy truskawki z zielonym pieprzem i octem winnym.
BOROWIKI W MIODZIE Z GOŹDZIKAMI I ZIELONYM PIEPRZEM
Składniki:
1 kg oczyszczonych i umytych borowików
2 łyżki soli
1 szklanka octu 10%
1 łyżeczka ziarenek zielonego pieprzu
10 goździków Prymat
4 łyżki miodu
1 czerwona, pokrojona w plastry cebula
Sposób przygotowania:
Grzyby parzyć w osolonym wrzątku przez ok. 20 minut, a następnie odcedzić i przełożyć do słoików. Ocet gotować z taką samą ilością wody, ziarenkami pieprzu, cebulą, goździkami i miodem. Zalać grzyby i zamknąć słoiki.
CZOSNEK KARMELIZOWANY Z RODZYNKAMI W OCCIE BALSAMICZNYM
Składniki:
500 g obranych ząbków czosnku równej wielkości
500 g cukru
300 g rodzynek sułtańskich
100 ml brandy
500 ml octu balsamicznego
Sposób przygotowania:
Rodzynki namoczyć w brandy, czosnek ugotować z octem balsamicznym i cukrem. Kiedy czosnek będzie miękki, dodać rodzynki i gotować ok. 5 minut, po czym przełożyć do słoików.
KONFITURA Z ZIELONYCH POMIDORóW I CZERWONEJ CEBULI
Składniki:
1kg pokrojonych w kostkę zielonych pomidorów
250 ml octu jabłkowego
100 g cukru
Karmelizowana cebula:
200 g pokrojonej w piórka czerwonej cebuli
150 ml czerwonego wytrawnego wina
4 łyżki cukru
30 ml czerwonego octu winnego
Sposób przygotowania:
W rondlu gotować cukier z octem winnym, a gdy zacznie gęstnieć, dodać cebulę. Całość dusić dwie minuty, dodać czerwone wino i gotować do momentu, aż pozostanie sama gęsta cebula.
Ocet jabłkowy gotować z cukrem. Gdy zacznie gęstnieć, dodać pokrojone w cząstki zielone pomidory i dusić ok. 5 minut. Następnie połączyć pomidory z cebulą, dusić 5 minut i przełożyć do słoików.
KURKI Z WIŚNIAMI W PORTO
Składniki:
750 g oczyszczonych i umytych kurek równej wielkości
2 łyżeczki soli
250 g świeżych wiśni bez pestek
1 szklanka soku wiśniowego
6 łyżek cukru
1 szklanka porto
1 szklanka wiśniowego octu winnego
Sposób przygotowania:
Kurki gotować przez 15 minut w osolonej wodzie, po czym odcedzić, przepłukać wodą i odsączyć. Sok z wiśni gotować z cukrem aż zacznie gęstnieć i sparzyć w nim wiśnie. Sparzone owoce wyjąć i odsączyć. Do wywaru dodać ocet, zagotować, następnie dodać Porto. Kurki ułożyć w słoikach, przekładając je wiśniami i zalać powstałą marynatą.
TRUSKAWKI Z ZIELONYM PIEPRZEM I OCTEM WINNYM
Składniki:
1 kg niedużych, umytych truskawek bez szypułek
1 szklanka octu winnego
1 szklanka białego, wytrawnego wina
¾ szklanki cukru
1 łyżeczka zielonego pieprzu.
Sposób przygotowania:
Cukier gotować z octem i ziarenkami zielonego pieprzu. Gdy zacznie gęstnieć, dodać wino i gotować przez ok. 10 minut. Truskawki parzyć małymi partiami we wrzącym syropie, następnie dokładnie odsączyć nad syropem i odkładać do płaskiego naczynia, aby ostygły. Po sparzeniu wszystkich truskawek ponownie wygotować syrop i ,gdy zacznie gęstnieć, dodać wszystkie truskawki. Całość zagotować i przełożyć do słoików.