W środowy poranek, 2 listopada, Robert Sowa był gościem TVN24 BIS. Tematem rozmowy była zdrowa dieta i odwieczne pytanie - jeść mięso, czy nie jeść. Zdaniem Roberta mięso jest bardzo cennym składnikiem diety i choć nie jest niezastąpione, warto uzupełniać nim swoją dietę i dostarczać organizmowi składniki odżywcze różnego pochodzenia.
Kilka ważnych informacji dot. mięsa
Mięso jest jednym z codziennych składników diety przeciętnego Polaka. Fakty bezsprzecznie dowodzą, że jest to produkt o wysokiej wartości odżywczej. W niewielkiej objętości znajdziemy w nim mnóstwo cennych składników: łatwo przyswajalne, pełnowartościowe białko, witaminę B1, B12, PP, kwas pantotenowy i składniki mineralne: żelazo i cynk. Warto zaznaczyć, że nie należy gloryfikować wszystkich produktów mięsnych, gdyż pozbawione tych cennych właściwości zdrowotnych są mięsa słabej jakości: tłuste, przemysłowo hodowane, wysoko-przetworzone, np. niskiej jakości wędliny i kiełbasy naszpikowane polepszaczami i solą.
Eliminacja mięsa w diecie stwarza ryzyko pojawienia się niedoborów składników odżywczych: każdy wegetarianin jest zobligowany do uzupełniania wit. B12, której nie ma w produktach roślinnych oraz okresowego kontrolowania poziomu żelaza. Żelazo występujące w mięsie ma wysoką wartość biologiczną, co oznacza, że jest lepiej przyswajalne przez organizm niż białko pochodzenie roślinnego. Dieta wegetariańska czy wegańska realizowana w sposób nieprzemyślany, bez kontroli dietetyka może w krótkim czasie doprowadzić również do zaburzenia makroskładników diety: niedoboru białka, a nadmiaru węglowodanów i tłuszczów, co w konsekwencji może skutkować trudnościami w utrzymaniu masy ciała.
Najczęstszym substytutem białka mięsa jest białko pochodzące z nasion roślin strączkowych, jednak niestety jest to białko niepełnowartościowe (aby stało się pełnowartościowe należy je spożywać ze zbożami, ale wówczas posiłek ma za dużo węglowodanów!), w związku z czym nie możemy stawiać go na równi z mięsem. Ponadto duża część społeczeństwa boryka się z problemami trawiennymi po ich spożyciu, co również czyni je mniej atrakcyjnymi pod względem zdrowotnym.
Zatem jeśli nie jecie mięsa lub chcecie z niego zrezygnować, skonsultujcie się z dietetykiem, aby mimo zmiany w żywieniu dostarczyć organizmowi niezbędne składniki odżywcze.
Konsultacja: Paulina Trzepla Kowalska - dietetyk