Tematem poruszanym w rozmowie były eksperymenty i nowinki kulinarne. Robert Sowa radził, jak wykorzystać w kuchni nowe produkty i przyprawy, które pojawiają się na naszym rynku. Mistrz kulinarny radził słuchaczom, jak łączyć smaki i komponować nowe dania, łącząc tradycję z nowymi, ciekawymi dodatkami.
Zdaniem Roberta można przygotować np. polskie pierogi z nadzieniem z łososia, kaczkę na sposób orientalny, czy zupę dyniowym z mlekiem kokosowym. Warto również spróbować polędwicy z wątróbką i sosem czekoladowym z zielonym pieprzem.
Marynowany imbir, sos sojowy, kardamon, przyprawy korzenne czy garam masala, to produkty, które na dobre zagościły w naszych kuchniach. Robert zachęcał do korzystania z nowości kulinarnych i eksperymentowania w kuchni – dzięki temu można tworzyć nowe dania lub delikatnie zmieniać tradycyjne, znane nam od lat smaki.