Już na początku programu Marysia przyznała, że nie będzie z niej w kuchni zbyt dużego pożytku, ponieważ nie umie gotować. Wstydzi się tego, bo jej zdaniem każda kobieta z dobrego domu powinna błyszczeć w kuchni.
W Dzień Dobry TVN odbyła pierwszą lekcję gotowania pod okiem mistrza Roberta Sowy. Wspólnymi siłami udało się przygotować dwa dania idealne na walentynkową kolację – królika duszonego z suszonymi owocami i przyprawami korzennymi oraz polędwicę wołową podaną na gruszkach z cynamonem z sosem czekoladowym.
Fot. Wojciech Olszanka/ East News; źródło: DD TVN
Królik duszony z suszonymi owocami i przyprawami korzennymi
Składniki dla 4 osób:
1 pokrojona na kawałki tuszka z królika
2 pokrojone w dużą kostkę cebule
3 pokrojone w plastry ząbki czosnku
100 ml białego wytrawnego wina
1 litr rosołu z kurczaka Kucharek
2 łyżki miodu lipowego
Suszone śliwki, morele, rodzynki i daktyle (umyte i namoczone w wodzie)
Tymianek, grubo mielony czarny pieprz indyjski, przyprawa do grzanego wina i piwa Prymat
½ szklanki oleju roślinnego
4 gałązki tymianku do dekoracji
Sposób przygotowania:
Umyte, oczyszczone i pokrojone mięso królika zalać przyprawami połączonymi z olejem i marynować 2-4 godziny. Następnie mięso osuszyć, oprószyć mąką i obsmażyć w dużym rondlu na tłuszczu z marynaty z cebulą i czosnkiem. Po 15 minutach wlać wino i bulion, dusić do miękkości na małym ogniu przez ok. godzinę. 20 minut przed końcem duszenia dodać namoczone owoce i miód . Tak przygotowanego aromatycznego królika podawać z gałązkami świeżego tymianku i ryżem długoziarnistym lub kluseczkami domowymi.
Marynowana polędwica wołowa podana na aromatycznych gruszkach z cynamonem i sosem czekoladowym
Składniki dla 4 osób:
8 x 80 g polędwicy wołowej
Marynata:
½ szklanki oliwy z oliwek
Przyprawa do steków Prymat
4 obrane, pokrojone w ćwiartki i skropione sokiem z cytryny gruszki
1 pokrojona słodka cebula
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki masła
200 ml czerwonego wytrawnego wina
200 g gorzkiej czekolady
1 łyżeczka przyprawy do grzanego wina i piwa Prymat
1 łyżeczka cynamonu mielonego indonezyjskiego Prymat
1 łyżka ciemnego kremu balsamico
4 gałązki świeżej mięty
Chili pieprz cayenne Prymat do smaku
Sposób przygotowania:
Umytą, oczyszczoną i osuszoną polędwicę wołową zalać oliwą z oliwek wymieszaną z przyprawą do steków Prymat i odstawić na 2-4 godziny. Gruszki podsmażyć na złoty kolor na oliwie połączonej z masłem i szczyptą cynamonu. Polędwicę obsmażyć na patelni, przełożyć na talerz, a na tej samej patelni podsmażyć cebulę. Po chwili wlać wino i dodać połamaną na kawałki czekoladę. Całość podgrzewać, cały czas mieszając , aż czekolada się rozpuści, a sos zgęstnieje. Następnie dodać krem balsamico, przyprawę do grzanego wina i pieprz cayenne do smaku. Polędwicę wołową ułożyć na aromatycznych gruszkach, skropić sosem czekoladowym i udekorować świeżą miętą.